Ilustracija / Screenshot X
03/01/2024 u 08:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Ukrajinci: „Prvi put u životu gledate bitku dronova i ratnih brodova“

Šef SBU rekao je portalu Ukrajinska pravda da se na snimku vidi kako ukrajinski dronovi gađaju ruske brodove koji su isplovili iz krimske luke kako bi ih potopili

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) tvrdi da su prvi put u istoriji ruske brodove u blizini Sevastopolja na poluostrvu Krim napali bespilotna plovila Sea Babi naoružana raketnim bacačima, prenosi The War Zone.

Ukrajinsko pravosuđe je u ponedjeljak na svom portalu objavilo snimak SBU, na kojem se navodno vidi pomenuti napad. Vasil Maljuk, šef SBU, rekao je portalu Ukrajinska pravda da se na snimku vidi kako ukrajinski dronovi gađaju ruske brodove koji su isplovili iz krimske luke kako bi ih potopili.

„Dronovi nisu pobjegli nakon što su Rusi pucali na njih, već su se odmah okrenuli i uzvratili vatru“, kaže Maljuk.

Objavljeni snimak traje 15 sekundi, a na njemu se vidi kako je na ruske brodove ispaljeno 14 projektila. Vjeruje se da su ispaljeni iz bespilotnog broda Sea Baby. Međutim, na snimku se ne vidi da li su projektili nešto pogodili.

Ukrajinsko pravosuđe nije pisalo da li je Ukrajina tokom bitke na moru čiji je datum nepoznat, oštetila ili potopila ruske brodove. Takođe, portal nije naveo da li su plovila preživjela tu razmjenu vatre.

„Dronovi imaju oružje koje im omogućava da se bore na otvorenom moru“, objavila je ukrajinska pravda.

„Plovila Sea Baby na snimku vjerovatno su bila naoružana nevođenim termobaričnim raketnim bacačima RPV-16“, rekao je za Ratnu zonu Andrij Riženko, penzionisani kapetan ukrajinske mornarice.

Ženevska konvencija zabranjuje upotrebu termobaričkog oružja. To je oružje koje koristi kiseonik za stvaranje eksplozije visoke temperature i usisava kiseonik iz okolnog vazduha da bi stvorio takvu eksploziju. To je dvostepeno oružje jer prvostepeno punjenje raspršuje gorivo poput oblaka koji može prodrijeti u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren. Takođe distribuira aerosol sastavljen od finog materijala - goriva na bazi ugljenika na male metalne čestice.

Taj oblak pali drugo punjenje koje stvara vatrenu loptu - ogroman udarni talas i vakuum koji usisava kiseonik. Udarni talas bukvalno isisava vazduh iz pluća i može trajati mnogo duže od konvencionalnih eksploziva. Takođe, udarni talas može izazvati potpunu dezintegraciju ljudskog tijela.

Prošlog jula, tokom napada na Kerčki most, SBU je koristila brodove Sea Baby. Takođe, ista plovila su korišćena u septembru i oktobru 2023. kada je Ukrajina napala tri ruska broda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 17:07