/ ilustracija - FOTO: EMSC
06/10/2023 u 08:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada Italije planira evakuaciju više od pola miliona stanovnika kod Napulja zbog učestalih zemljotresa

O novim mjerama, koje uključuju provjere čvrstoće zgrada u toj oblasti nakon višemjesečnih ponovljenih potresa, raspravljat će se na sjednici vlade kasnije tokom dana

Italijanska vlada planira moguću masovnu evakuaciju više od pola miliona stanovnika koji žive oko super vulkana Campi Flegrei u blizini Napulja, saopštili su zvaničnici, prenosi Klix.

O novim mjerama, koje uključuju provjere čvrstoće zgrada u toj oblasti nakon višemjesečnih ponovljenih potresa, raspravljat će se na sjednici vlade kasnije tokom dana, navodi se u saopštenju vlade.

Campi Flegrei, ili Flegrejska polja od grčke riječi za "gorenje", nalazi se nekih 20 kilometara od Napulja i vulkan je okružen gradovima i selima, uključujući Pozzuoli, Agnano i Bacoli, koji zajedno imaju više od 500.000 stanovnika.

Kaldera je prošarana sa 24 kratera i mnogo je veći vulkan od obližnjeg Vezuva, koji je uništio drevni rimski grad Pompeje 79. godine nove ere.

Potreslo ga je više od 1.100 zemljotresa samo u posljednjih mjesec dana, uključujući potres jačine 4,0 u ponedjeljak i potres jačine 4,2 stepena Rihterove skale prošle sedmice - najjači u ovoj oblasti u posljednje četiri decenije.

Stručnjaci kažu da je povećana seizmička aktivnost vjerovatno povezana s fenomenom poznatim kao bradiseizam, kada se zemlja diže ili spušta, zavisi od ciklusa, uzrokovanom punjenjem ili pražnjenjem podzemnih komora magme.

Lokalni mediji su izvijestili da će grupa bolnica u toj oblasti od petka početi s testovima evakuacije kako bi se uvjerili da su spremne da se suoče sa jačim potresima ili erupcijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jun 2024 11:16