Traktor, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
21/02/2024 u 21:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski pozvao EU i Poljsku na razgovor: Poljoprivrednici blokirali saobraćaj na granici sa Ukrajinom

Poljski poljoprivrednici blokirali su 21. februara osam glavnih puteva

Ukrajinski premijer Volodimir Zelenski pozvao je 21. februara poljske lidere i zvaničnike Evropske unije da dođu na poljsko-ukrajinsku granicu na razgovore o blokadama poljskih poljoprivrednika ljutih zbog, kako kažu, nelojalne konkurencije iz Kijeva, prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

Poljski poljoprivrednici organizovali su dan ranije veliki protest blokirajući skoro sav saobraćaj na granici sa Ukrajinom, što je razbesnelo Kijev.

Varšava čvrsto podržava Kijev u borbi da odbije rusku invaziju pokrenutu 2022. godine. Ali, protesti poljoprivrednika zategli su te odnose-

- Dosta nam je nesporazuma. Ne treba da ponižavamo jedni druge, ne treba da ponižavamo ni ukrajinske ni poljske poljoprivrednike. Treba nam jedinstvo. Potrebna su nam rešenja – između nas, Ukrajine i Poljske, i na nivou  Evrope - navodi se u saopštenju Zelenskog.

Iz kabineta poljskog premijera Donalda Tuska i predshednika Andžeja Dude nije bilo komentara.

Zelenski je dodao da Ukrajina ne može da prihvati pojavljivanje poruka podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na protestima, nakon što je jedan takav transparent istaknut u utorak.

Poljska je saopštila da istražuje isticanje proputinovskog transparenta sa natpisom "Putine – srijedi Ukrajinu, Brisel i našu vladu", u blizini češke granice.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju 21. februara navelo da "sa najvećom zabrinutošću primjećuje pojavu antiukrajinskih poruka koji veličaju Vladimira Putina i rat koji on vodi tokom nedavnih poljoprivrednih blokada".

. Smatramo da je ovo pokušaj preuzimanja organizacije poljoprivrednog protesta od strane ekstremnih i neodgovornih grupa, možda pod uticajem ruskih agenata - navodi se u saopštenju.

Poljski poljoprivrednici blokirali su 21. februara osam glavnih puteva.

Policija je saopštila da su protesti nastavljeni na graničnim prelazima ka Ukrajini, ali putnički saobraćaj nije bio blokiran i propušteni su i neki kamioni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:56