/ - UNSPLASH: SYLWIA BARTYZEL UKRAJINA, ZASTAVA, ILUSTRACIJA
06/12/2023 u 20:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši ukrajinski poslanik pronađen mrtav: Bio je kritičar Zelenskog, od Putina tražio azil i rusko državljanstvo

U Ukrajini, bivši poslanik koji je više puta kritikovao kijevski režim optužen je za izdaju i pokušaj teritorijalnog integriteta zemlje

Prema preliminarnim informacijama, večeras je u parku u gradskom okrugu Odintsovo nepoznato lice pucalo na ukrajinskog poslanika Iliju Kivu iz neidentifikovanog oružja. Od zadobijenih povreda preminuo je na licu mjesta.

“Istražni komitet je otvorio krivični slučaj nakon smrti bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive u Moskovskoj oblasti“, rekla je za RIA Novosti viši pomoćnik šefa regionalnog sedišta Istražnog komiteta Olga Vradij.

“Organi Glavne istražne uprave Istražnog komiteta Rusije za Moskovsku oblast pokrenuli su krivični postupak za ubistvo muškarca“,rekla je ona, prenosi RIA novosti.

Zauzvrat, predstavnik Glavne obavještajne uprave Ukrajine, Andrej Jusov, u komentaru za TV kanal Rada, priznao je umiješanost odjeljenja u ubistvo političara. Prema njegovim riječima, Kiva je likvidiran „tokom specijalne operacije SBU“. On je u emisiji na TV kanalu Rada takođe najavio svoju namjeru da nastavi sa takvim akcijama.

U Ukrajini, bivši poslanik koji je više puta kritikovao kijevski režim optužen je za izdaju i pokušaj teritorijalnog integriteta zemlje. I sam Kiva je izjavio da je za ovo saznao 29. januara prošle godine. Prema njegovim riječima, sjutradan je iz Ukrajine doletio u Španiju, a odatle u Moskvu. On se u aprilu prošle godine obratio Vladimiru Putinu sa zahtjevom za politički azil i rusko državljanstvo.

U novembru ove godine, Ličakovski sud u Lavovu osudio je Kivu u odsustvu na 14 godina zatvora uz konfiskaciju imovine. Proglašen je krivim za pozive na „agresivni rat“ i nasilnu promjenu vlasti, izdaju i javnu upotrebu komunističkih simbola. Bivši poslanik je stavljen na međunarodnu potjernicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:29