Vladimir Putin / - EPA
20/03/2024 u 22:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Moskovski tajms: Putinov intervju sa Takerom Karslonom prikazuje se ruskim đacima

Intervju ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je dao američkom novinaru Takeru Karlsonu počeo je da se prikazuje učenicima ruskih škola, piše The Moscow Times pozivajući se na rusku RTVI koja je na svom Telegram nalogu objavila vest uz fotografije iz škola.

Časovi, prema pisanju ovog portala, na kojima su učenicima prikazani intervjui, održani su 11. marta, prenosi N1.rs.

- Nastava je održana u Krasnojarsk školi br. 1, Ural koledžu građevinarstva, arhitekture i preduzetništva i Velikoj ruskoj osnovnoj srednjoj školi Omsk regiona. Glavni cilj takve lekcije jeste da se razvije ‘vrijednosni odnos učenika prema svojoj domovini’ - prenosi Danas.

- Posle lekcije, učenici su morali da odgovore na pitanja kviza „Od Rusije do Rusije“. Posebno su studenti upitani iz koje riječi potiče riječ „ukrajinski“, koja verzija odgovora se ne može pripisati riječi „ukrajinski“ u 13. vijeku – graničar koji živi blizu ivice, stanovnik pograničnog zemljišta, precizira se u publikaciji 7×7. Pored toga, djeca bi trebalo da nauče u kojima državama su se dogovorile ‘revolucije u boji -  piše Moskovski tajms.

Ministarstvo obrazovanja Rusije je 22. februara najavilo obrazovni materijal za proučavanje Putinovog intervjua sa Karlsonom, podsjeća ovaj medij.

Prema dokumentu, dodaje, nastavnici se ohrabruju da „organizuju debate u učionicama“ u kojima bi učenici razgovarali o intervjuima; uključiti ih u „istraživačke projekte“ vezane za teme intervjua, kao i „secirao intervjue kao medijski tekst“ kako bi „naučili studente kako da identifikuju pouzdane izvore informacija“.

- Preporučuje se da se Putinov intervju koristi u lekcijama iz istorije za „analizu modernih međunarodnih odnosa i njihovih istorijskih korena“. Na časovima društvenih studija može biti korisno za „diskusiju o građanskoj odgovornosti i formiranje kritičkog pogleda na savremene političke procese - navodi se u dopisu, prenosi Moskovski tajms.

Predlaže se i proučavanje intervjua u književnosti (radi „razvijanja analitičkih vještina“), geografije (za „proučavanje geopolitičkog položaja zemalja“), pa čak i na časovima stranog jezika i informatike (da se „obogati riječnik“ i razvije „medijska pismenost“).

- Važno je za nastavnike da se upoznaju sa ovim intervjuom, jer on može da postane osnova za diskusije u učionici o značaju građanske odgovornosti i istorijske svijesti - pišu autori dopisa.

Oni takođe ukazuju na „obrazovni potencijal intervjua“, koji „leži u sposobnosti da se doprinese formiranju nacionalnog identiteta među učenicima“.

Kada razgovaraju o intervjuima sa djecom ratnih veterana, nastavnicima se savjetuje da posvjete „posebnu pažnju emocionalnom stanju djece“, a ne da ih ograničavaju u izražavanju svojih osjećanja i da istaknu „nacionalnu podršku i jedinstvo ruskog društva po tom pitanju“.

U intervjuu – prvom za zapadnu štampu od početka rata – Putin je rekao da Ukrajina pripada ruskim „istorijskim zemljama“, optužio Austriju da je „polirala“ Ukrajinu pre Prvog svjetskog rata, i pripisao korenite uzroke invazije u februaru 2022. godine eri Kijevske Rusije u 9. vijeku.

Putin se takođe žalio na odbijanje Kijeva da primjeni sporazume iz Minska, optužio je Ukrajinu da je Ruse proglasila netitularnom nacijom, a NATO da je započeo „razvoj“ ukrajinske teritorije uz pomoć svojih „struktura“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:07