/ - UNSPLASH, ZASTAVA RUSIJE
28/02/2024 u 10:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oporavak ruske ekonomije brži od očekivanog

Ministarstvo ekonomije Rusije prognozira da će privreda zemlje u ovoj godini porasti 2,3 odsto, dok Centralna banka Rusije predviđa skromniji rast između jedan i dva odsto

Ruska ekonomija se oporavila brže nego što se očekivalo i raste po stopi većoj od svjetskog prosjeka, saopštio je šef Ministarstva ekonomije Rusije, Maksim Rešetnjikov.

- Pokazalo se da je ruska ekonomija veoma prilagodljiva, fleksibilna i otporna - naveo je Rešetnjikov.

On je istovremeno upozorio na probleme sa manjkom kadra u zemlji koji će, prema njegovim riječima, trajati još nekoliko godina, prenosi B92.

Rešetnjikov je objasnio da u nekoliko narednih godina treba staviti akcenat na razvoj investicija, novih kapaciteta, kao i na privlačenje sopstvenog i pozajmljenog kapitala.

- U okruženju prilično visokih kamata, ovo nije lako uraditi. Kompanije se suočavaju sa ograničenim investicionim resursima, ali period visokih kamatnih stopa nije vječan - dodao je Rešetnjikov.

Ministarstvo ekonomije Rusije prognozira da će privreda zemlje u ovoj godini porasti 2,3 odsto, dok Centralna banka Rusije predviđa skromniji rast između jedan i dva odsto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojoj najnovijoj prognozi očekuje rast ruske privrede u ovoj godini 2,6 odsto.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 04:43