Dmitrij Peskov / - SHUTTERSTOCK
25/12/2023 u 17:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peskov: Treće strane i inostranstvo pokušavaju da izazovu nemire u Beogradu

On je dodao da ne sumnja da će srpsko rukovodstvo obezbediti vladavinu prava u državi i da se Rusija nikada nije i neće miješati u unutrašnje stvari neke države, posebno ako je ona saveznička i partnerska poput Srbije

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je, komentarišući proteste u glavnom gradu Srbije kojima se zahtijeva revizija parlamentarnih izbora, da treće strane i inostranstvo pokušavaju da izazovu nemire u Beogradu.

- Postoji unutrašnje zakonodavstvo, izborna tijela, postoje i posmatrači koji nisu zabilježili kršenja koja bi mogla da dovedu u sumnju legitimnost izbora. Pored toga, postoje procesi i pokušaji trećih sila, među kojima je i inostranstvo, da izazovu slične nemire u Beogradu - rekao je on na samitu u Sankt Peterburgu.

On je dodao da ne sumnja da će srpsko rukovodstvo obezbediti vladavinu prava u državi i da se Rusija nikada nije i neće miješati u unutrašnje stvari neke države, posebno ako je ona saveznička i partnerska poput Srbije, javlja TASS, prenosi N1.

- Rusija se nikada ne miješa u takve stvari. Sve što se dešava je čisto unutrašnja stvar Srbije.;Srbija ima legalno, legitimno rukovodstvo, koje je, po našem mišljenju, sposobno da preduzme sve neophodne mjere - rekao je on odgovarajući na pitanje o mogućoj pomoći Rusije ukoliko dođe do nemira.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je ranije danas da su očigledni pokušaji Zapada da uzdrma situaciju u Srbiji uz pomoć tehnika „majdanskih prevrata“.

- Očigledni su pokušaji kolektivnog Zapada da uzdrma situaciju u zemlji tehnikama ‘majdanskih prevrata’. Striktno poštovanje slova i duha Ustava Srbije, poštovanje izbora srpskog naroda, koji je glasao za nacionalne interese svoje zemlje, jedina je moguća reakcija - rekla je ona.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko takođe je danas izjavio da se opozicioni protesti u Srbiji organizuju i izvode u skladu sa principima i tehnologijama „majdanskih revolucija“, što je termin koji se koristi za smjenjivanje vlasti masovnim demonstracijama, poput onih iz 2014. na kijevskom trgu Majdan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:17