/ - FOTO BOKA NEWS
02/12/2023 u 23:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija izgubila mjesto u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji

Ishod glasanja bio je rezultat "mahnite i politizovane kampanje", koju je pokrenuo Kolektivni zapad, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Nakon što je izgubila mjesto u Izvršnom savjetu Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO), Rusija nije uspela da obezbijedi reizbor u izvršni organ agencije UN - Međunarodnu pomorsku organizaciju (IMO).

IMO sa sjedištem u Londonu je odgovoran za regulisanje bezbjednosti međunarodnog brodskog saobraćaja, sprječavanje zagađenja i upravljanje drugim pitanjima. Okuplja 175 zemalja članica. Rusija, koja je dugogodišnji član Savjeta IMO, je izbačena iz izvršnog tijela nakon tajnog glasanja za odabir 40 nadzornih članova.

Ishod glasanja bio je rezultat "mahnite i politizovane kampanje", koju je pokrenuo Kolektivni zapad, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. "Od samog početka izbornog ciklusa, zapadne zemlje i njihovi kijevski štićenici postavili su sebi jedini cilj – da po svaku cijenu spriječe da naša zemlja ponovo bude izabrana u Savjet", saopšteno je iz Moskve, prenosi RT.

Posljednjih nedjelja Rusija je više puta upozoravala da IMO očigledno gubi svoju nepristrasnu ulogu i da se suočava sa ogromnim "spoljnim pritiskom". Antiruska kampanja je kulminirala obraćanjem ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog koji je početkom nedjelje pozvao članove tog tijela da izbace Moskvu iz Saveta, tvrdeći da je Rusija nanijela ogromnu štetu "slobodi plovidbe".

Otprilike polovina država članica IMO-a podržala je Rusiju čak i nakon "pritiska bez presedana" sa Zapada, navelo je ministarstvo. "Zahvalni smo svim našim partnerima koji su našli snage da se odupru neokolonijalnim ambicijama evroatlantskih saveznika predvođenih Vašingtonom i Briselom i daju svoj glas Rusiji", navodi se u saopštenju ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:22