Ilustracija / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE UKRAJINE, TWITTER
10/05/2024 u 15:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija počela jaku kopnenu ofanzivu u oblasti Harkova

Rusija je pokrenula danas kopnenu ofanzivu u sjeveroistočnoj ukrajinskoj Harkovskoj oblasti i pokušava da "probije ukrajinske linije odbrane", saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine i da se borbe nastavljaju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensk potvrdio je danas da se vode "žestoke borbe" u graničnoj oblasti Harkov gdje je Rusija pokrenula kopnenu ofaznivu.

- Rusija je pokrenula novi talas kontraofanzivnih djelovanja u tom pravcu", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare uz uvjeravanja da ukrajinski generalštab to zna i da se za to pripremio, i dodajući da se u toj zoni "vode žestoke borbe".

Ukrajinsko ministarstvo odbrane prije toga je saopštilo da je tokom prethodnog dana "neprijatelj" izveo vazdušne udare na sektor Vovčansk koji se graniči sa ruskom oblasti Belgorod, koristići bombe za navođenje.

- Oko pet sati jutros neprijatelj je pokušao da probije naše linije odbrane sa oklopnim vozilima - dodalo je ministarstvo odbrane u saopštenju bez preciziranja tačno gdje se napad dogodio.

Ministarstvo tvrdi da su napadi "odbijeni", ali da se "borbe raznog intenziteta" nastavljaju i da su raspoređene "rezervne jedinice" da ojačaju odbranu te zone.

Veliki dio Harkovske oblasti okupiran je i zatim oslobođen 2022. Ta pogranična oblast i istoimeni glavni grad, drugi po veličini grad u zemlji, često su posljednjih mjeseci bili na meti ruskih vazdušnih i artiljerijskih napada.

Ukrajina posljednjih nedjelja strahuje od potencijalne nove ruske ofanzive u toj zoni.

Izvor u ukrajinskoj vojnoj komandi rekao je danas da Rusija nastoji da stvori "tampon zonu" u pograničnoj oblati Harkov da spriječi Ukrajinu da gađa rusku oblast Belgorod koja je često na meti ukrajinskih napada.

Pokrenute su evakuacije u Vovčanskom gdje živi oko 3.000 ljudi, i u okolnim mjestima Harkovske oblasti, zbog "masovnog bombardovanja", rekao je šef lokalne vojne uprave Tamaš Gambarašvili.

Ruske snage probile su se kilometar unutar ukrajinske teritorije, i pokušavaju da napareduju, rekao je visoko plasirani zvaničnik u ukrajinskoj vojnoj komandi.

Ukrajinska vojska ima teškoće na frontu, oslabljenja zbog nedostatka regruta i kašnjenja u isporuci zapadne pomoći, zbog čega su ispražnjene zalihe municije, a ruske snage sporo napreduju uglavnom na istoku, ali ne uspijevaju da ostvare stvarni proboj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 11:25