Rusija, Moskva / - RUSIJA - PHOTO BY RANDOM INSTITUTE ON UNSPLASH
31/03/2024 u 20:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija traži od Ukrajine da izruči povezane sa terorističkim napadom

Rusija je zatražila od Ukrajine da uhapsi i izruči sve umješane u teroristički napad na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta.

Zatražila je i da izruči i osumnjičene za druge terorističke napade u Rusiji, uključujući šefa Ukrajinske bezbjednosne službe (SBU) Vasilija Maljuka, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Rusija poziva Ukrajinu da „prekine svaku podršku terorizmu i nadoknadi štetu nanesenu žrtvama terorističkog napada u Moskvi“, objavila je agencija RIA Novosti, prenosi Nova.rs.

Moskva: Raste broj nastradalih u terorističkom napadu, ubijene 144 osobe

Ističe se da će kršenje obaveza Ukrajine iz međunarodnih konvencija protiv terorizma povlačiti njenu međunarodno-pravnu odgovornost.

Maljuk je 25. marta priznao da je organizovao ukrajinsko bombardovanje Krimskog mosta u oktobru 2022. godine i otkrio detalje o organizaciji drugih terorističkih napada u Rusiji.

Prema poslednjim podacima, koje je izneo ruski ministar zdravlja Mihail Muraško, u napadu na Krokus siti hol poginule su 144 osobe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su teroristički napad izveli radikalni islamisti, a da će snage bezbjednosti morati da otkriju ko stoji iza njih.

Direktor ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov izjavio je da prvobitna svjedočenja uhapšenih terorista potvrđuju „ukrajinski trag“.

Ruske obavještajne službe vjeruju da iza napada stoje i SAD i Velika Britanija. Okružni sud u Moskvi uhapsio je devet osoba u vezi sa tim napadom, od kojih su četiri navodni direktni izvršioci terorističkog napada.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 12:57