/ - JEVGENIJ PRIGOžIN. PRINTSCREEN
07/05/2023 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef Vagnera traži od Moskve da preda položaje u Bahmutu

Prigožin je rekao da će njegovi borci biti primorani da se povuku zbog dugotrajne "gladi sa municijom".

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jegenji Prigožin zatražio je od Moskve da mu dozvoli da preda svoje položaje u gradu Bahmutu čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu, javio je AFP.

- Tražim od vas da do 00:00 sati 10. maja izdate borbeno naređenje u vezi sa prebacivanjem položaja paravojnih jedinica Vagner u Bahmutu i njegovoj periferiji, na jedinice bataljona Ahmat - rekao je Jevgeni Prigožin u pismu ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Bataljon Ahmat odnosi se na čečenske borbene jedinice pod komandom Kadjrova, koji vlada ruskom većinom muslimanskom republikom Čečenijom posljednju deceniju i po.

Prigožin je rekao da će njegovi borci biti primorani da se povuku zbog dugotrajne "gladi sa municijom". On je optužio rusko Ministarstvo odbrane da je isporučilo samo 32 odsto potrebne municije od oktobra 2022. godine.

U petak je vođa Vagnera zaprijetio da će se povući u nizu oštrih video snimaka koji napadaju Šojgua i načelnika Generalštaba Valerja Gerasimova.

Kadjrov je u petak na Telegramu rekao da su njegovi borci "spremni da napreduju i zauzmu grad". Pohvalio je Vagnerove jedinice, rekavši da su se obje grupe borile rame uz rame u "najtežim" bitkama kod Popasne, Sjeverodonjecka i Lisičanska. U poruci ranije u subotu, Prigožin je zahvalio Kadirovu na ponudi i rekao da će čečenske snage "bez sumnje" zauzeti Bahmut.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:36