Olaf Šolc / - EPA-EFE
13/04/2024 u 09:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šolc: Sa Putinom trenutno nema smisla razgovarati

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će ponovo razgovarati sa ruskim predsjednikom tek kad Vladimirom Putinom ​‘‘shvati‘‘ da mora da odustane od vojne kampanje u Ukrajini i povuče svoje trupe.

Šolc je u intervjuu za ‘‘Tagescajtung‘‘ rekao da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ocijenivši da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku. Istakao je da je posljednji put sa Putinom razgovarao telefonom u decembru 2022. godine.

Na konstataciju novinara da je Ukrajina u defanzivi i da je ruska ratna eknomija stabilna, kao i da bi Zapad trebalo snažnije da se zalaže za pregovore i kompromis, Šolc je rekao da se nikako ne smije dozvoliti da Rusija pobijedi u ratu.

- Brzo smo shvatili da rat neće kratko trajati. Moraćemo još dugo da snabdijevamo Ukrajinu oružjem i municijom - rekao je Šolc.

Naveo je da je Savezna Republika Njemačka tokom 1970-ih godina izdvajala tri do četri odsto budžeta za odbranu, a da današnja Njemačka izdvaja svega dva odsto, dodajući da je zemlji potrebno da ima snažnu vojsku.

- Njemačka je zemlja u miru. Ali, moramo biti u stanju da odbranimo svoju zemlju i, zajedno sa našim saveznicima, područje NATO saveza. Imamo odgovornost da zaštitimo Litvaniju, Estoniju i Letoniju od Rusije, to proizilazi iz naše istorije - rekao je on.

Istakao je da će tokom predstojeće posjete Kini razgovarati sa predsjednikom Si Đinpingom o tome kako Kina može da utiče na završetak rata u Ukrajini.

Šolc: Dijalog sa Putinom potreban i ja sam spreman da ga nastavim

Na pitanje da prokomentariše to što je u Pojasu Gaze ubijeno više od 30.000 ljudi, mahom žena i djece, i što je Njemačka drugi najvažniji dobavljač oružja za izraelsku vojsku, on je rekao da je Njemačka jasno na stani Izraela, ali i da ‘‘oplakuje sve civilne žrtve‘‘ i da je u stalnom razgovoru sa Izraelom.

- Upozorio sam na kopnenu ofanzivu na Rafu i jasno stavio do znanja da treba da nastavimo da se fokusiramo na rješenje dvije države, jer je i palestinskom stanovništvu potrebna perspektiva - rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:17