Ivana Stradner / - SCREENSHOT SR
21/04/2024 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stradner upozorava: Rusija želi da otvori drugi front na Balkanu

Predstavnik Rusije u UN kaže da postoji opasnost od novog sukoba na Balkanu, napisala je na mreži X Ivana Stradner, naučna saradnica Fondacije za odbranu demokratije iz Vašingtona, uz fotografiju intervjua koji je Vaslij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama dao za Politiku, a prenijela Russia today.

- Rusija želi da otvori drugi front na Balkanu. Putin želi da pokaže da je njegova volja da izazove Zapad veća od volje Zapada da se odupre. Vrijeme je da mu dokažemo da nije u pravu - navela je Stradner.

Nebenzja je u intervjuu poručio da je lobiranje za rezoluciju Generalne skupštine UN o "genocidu" u Srebrenici je još jedan pokušaj Zapada da izvrši pritisak i pokori Srbe iz BiH, a uz njih i sve ostale.

- To pitanje Zapad ne smatra "stvarju istorije" i aktivno ga promoviše. Razumijemo složenost perioda građanskog sukoba u BiH, zbog čega tu inicijativu smatramo destruktivnom, sposobnom da izazove eksploziju na Balkanu. Radimo sa ostalim delegacijama kako bismo im objasnili situaciju i prenijeli našu zabrinutost - naveo je Nubenzja.

Kako je naglasio, danas se nad Balkanom nadvija opasnost od novog sukoba, koji provociraju zapadne zemlje.

- Događaji su počeli orkestriranim raspadom SFRJ, nastavljeni invazijom NATO-a na Jugoslaviju 1999. Danas iste članice alijanse, s jedne strane, aktivno podržavaju prištinski "režim", s druge strane, licemjerno izjavljuju da se prisustvo UN (UNMIK) treba što prije smanjiti, jer navodno ne odgovara savremenim realnostima, kao i Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244, o kojoj sam već govorio. Sa svoje strane činimo i činićemo sve što je u našoj moći da osujetimo destruktivne planove zapadnih zemalja i ne samo da spriječimo haos na Balkanu nego i da pomognemo narodima da uspostave trajni mir u regionu - dodao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:49