U Kurganu raste nivo rijeke / - AVAZ/FENA
20/04/2024 u 13:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava: Nivo rijeke nakon topljenja snijega u porastu

Vlasti u regionu Kurgan na ruskom Uralu naredile su evakuaciju iz nekoliko okruga zbog porasta nivoa rijeka, nakon što su se velike snježne padavine otopile i jaka kiša je pala na tlo koje je već rastopljeno prije zime.

Ruski region Urala i sjeverni Kazahstan često trpe poplave u ovo doba godine, ali ove godine doživljavaju najgore u sjećanju, a vlasti u Kurganu kažu da je nivo rijeke Tobol već premašio najviši nivo od 1994. godine.

- Sada je vrijeme za prikupljanje stvari i dokumenata i pronalaženje mjesta za kućne ljubimce - poručile su vlasti u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, pozivajući ljude da napuste opasna područja.

Kurgan je dom ključnog dijela ruskog vojno-industrijskog kompleksa - džinovske fabrike koja proizvodi borbena vozila pješadije za vojsku, za kojima je velika potražnja u Ukrajini gdje su ruske snage u ofanzivi u nekim područjima.

Nije bilo izvještaja da je fabrika Kurganmashzavod do sada bila pogođena.

Novinska agencija TASS, pozivajući se na hitne službe, saopštila je da se očekuje da će nivo vode u Tobolu dostići vrhunac u naredna dva do tri dana. U Orenburgu, još jednoj regiji pogođenoj poplavama, nivoi vode se povlače, navode tamošnje vlasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:07