/ - FOTO: EPA
15/09/2023 u 21:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajina tvrdi da je Kadirov u kritičnom stanju: Bolestan je već duže vrijeme

Obozrevatel je ranije ove sedmice izvijestio da je Kadirov pao u komu i da je prebačen u Moskvu da traži liječenje

Lider Čečenije Ramzan Kadirov navodno je u kritičnom stanju, prema ukrajinskim vojnim obavještajnim službama.

- Informaciju potvrđuju različiti izvori u medicinskim i političkim krugovima. Postoje informacije da je ratni zločinac Kadirov u teškom stanju i da su se njegove bolesti pogoršale - rekao je Andrij Jusov, predstavnik ukrajinske vojne obavještajne službe, koji je prvi prenio tu vijest.

Njegovo loše zdravlje nije posljedica povrede, dodao je Jusov.

- Ne radi se o povredama. Ostali detalji zahtijevaju dodatna pojašnjenja. On je dugo bolestan, govorimo o hroničnim zdravstvenim problemima. Posljednjih nekoliko dana je u teškom stanju - naveo je Jusov.

Kadirov, lojalista Kremlja, rasporedio je trupe u Ukrajinu kako bi pomogao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u njegovom ratu u Ukrajini.

Upravo je ovog jula rekao da je poslao odred čečenskih trupa da se bore u Bahmutu. Odred je ranije ove godine potpisao ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, u oštroj suprotnosti sa šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom, koji je protestovao da njegovi plaćenici potpišu sa Moskvom.

Putin je u martu na sastanku izrazio zahvalnost Kadirovu što je pomogao Rusiji da vodi rat u Ukrajini, navodi Kremlj.

Glasine o Kadirovom zdravlju kruže mjesecima. Bivši potpredsjednik vlade Čečenije Ahmad Zakajev izjavio je prošle godine za njemački list “Bild” da Kadirov ima ozbiljnu bolest bubrega.

Kadirov je pokušao da zataška glasine o svom lošem zdravlju, te je ovog marta rekao svojim prijateljima da nije bolestan već je samo neobično naduven.

- Ljudi mi pripisuju razne bolesti: ponekad imam problema s bubrezima, ponekad s jetrom - rekao je.

Čini se da se Kadirovo zdravlje pogoršalo posljednjih dana. Obozrevatel je ranije ove sedmice izvijestio da je Kadirov pao u komu i da je prebačen u Moskvu da traži liječenje. Navodno je vraćen u Čečeniju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:29