Rusija poplava / - FOTO: PRT SC
10/04/2024 u 20:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Katastrofa u Rusiji: Najveće poplave u poslednjih 80 godina

Rusija je saopštila da je situacija "veoma napeta" jer su poplavne vode nastavile da rastu u gradu Orenburgu i okolnim oblastima.

Nivo vode u rijeci Ural kod Orenburga porastao je u srijedu na preko 10 metara, javila je agencija Ria, znatno iznad tačke loma.

Poplave su opisane kao najteže koje su pogodile region u poslednjih 80 godina.

Hiljade ljudi prinuđeno je da napusti svoje domove na jugu Rusije, a zvaničnici susjednog Kazahstana kažu da je broj evakuisanih tamo porastao na 97.000. Čitava sela su progutale izlivene rijeke.

Čak 2.000 domova poplavljeno je u Orenburgu, gdje je nivo vode prešao kritični nivo od 9,3 metra i još raste. Grad ima 550.000 stanovnika i nalazi se oko 1.500 kilometara (930 milja) jugoistočno od Moskve.

- Za sada prognoza nije povoljna. Nivo vode nastavlja da raste - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da će "velika količina" poplavne vode uskoro stići do obližnjih regiona Kurgana i Tjumena.

Peskov je dodao da situacija "naravno zahtijeva najenergičnije napore vladinih zvaničnika na svim nivoima da pomognu ljudima".

On je rekao da predsjednik Vladimir Putin ne namjerava da posjeti zonu poplava i rekao da ruski lider umjesto toga "dobija informacije i koordinira rad svih grana vlasti".

Prošle nedjelje je nekoliko rijeka, uključujući rijeku Ural, treću po veličini u Evropi, izbilo iz korita nakon što je iznenadno otapanje snijega i leda izazvaloporast vodostaja.

Grad Orsk, oko 300 kilometara nizvodno od Orenburga, bio je poplavljen kada je voda probila nasip brane. Tamošnje vlasti kažu da je situacija sada stabilna.

Rijeka Ural teče kroz Orsk u Kazahstan, a zatim u Kaspijsko more. Poplavne vode prijete nekoliko oblasti sjevernog Kazahstana, a mnoge brane i rezervoari se izlivaju.

Rusija: Poplave ugrožavaju živote skoro 20.000 ljudi, Putin naredio ministru da ide na lice mjesta

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:13