Руски гасовод / -интернет
14/06/2022 u 23:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За 100 дана рата у Украјини, Русија зарадила око 100 милијарди долара од извоза нафте и гаса

Иако извоз руске нафте и гаса опада, приходи и даље премашују трошкове првих 100 дана рата у Украјини, наводе из ЦРЕА и процјењују да Русија на инвазију троши око 876 милиона долара дневно

За 100 дана рата у Украјини, Русија је зарадила скоро 100 милијарди долара од извоза нафте и гаса, показује извјештај независног Центра за истраживање енергије и чистог ваздуха (ЦРЕА).

У документу је наведено да су руски приходи су у паду, пошто многе земље избјегавају да купују енергенте од Москве, али су и даље високи.

Из ЦРЕА упозоравају на потенцијалне препреке да се смањи увоз из Русије, а међу земљама које су се на то обавезале су ЕУ, САД и Велика Британија.

Како је прецизирано, Русија је ипак зарадила 97 милијарди долара од извоза фосилних горива у првих 100 дана рата у Украјини, од 24. фебруара до 3. јуна.

Око 61 одсто извоза је отишло је у Европску унију, која је за то платила око 59 милијарди долара.

Иако извоз руске нафте и гаса опада, приходи и даље премашују трошкове првих 100 дана рата у Украјини, наводе из ЦРЕА и процјењују да Русија на инвазију троши око 876 милиона долара дневно.

ЕУ планира да, до краја 2022. забрани увоз руске нафте морским путевима.

На тај начин увоз би се смањио за две трећине.

У марту су се такође обавезали да смање увоз гаса из Русије за две трећине у року од годину дана.

Европске земље се за сада нису усагласиле о увођењу потпуне забране, док се Америка одрекла увоза руске нафте, гаса и угља.

Велика Британија ће постепено укидати увоз руске нафте до краја године.

У извештају ЦРЕА наводи се да ће планирани ембарго ЕУ на нафту имати значајан утицај.

Међутим, упозоравају да се велике количине руске сирове нафте сада испоручују у Индију, што је повећало њен удио у укупном руском извозу сирове нафте са око један одсто пре инвазије на Украјину на 18 одсто, колико је износио у мају.

Из ЦРЕА наводе да се значајан удео прерађује и продаје, највише купцима у САД и Европи, што описују као „рупу коју је важно затворити".

Како додају, одлучније санкције против танкера који превозе руску нафту значајно би допринјеле да се то промјени.

Док Русија трага за новим нафтним тржиштима, велики дио се транспортује бродовима који су у власништву европских и америчких компанија.

Поред Индије, друге земље које су повећале увоз руског горива су Француска, Кина, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија, наводи се у извештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:18