Volodimir Zelenski / - SKRINšOT
18/08/2022 u 22:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski i Gutereš: Moguća misija IAEA u nuklearnoj elektrani u Zaporožju

Ukrajinski predsjednik je rekao da bi moguća posjeta IAEA trebalo da bude obavljena "legalno preko teritorije slobodne od okupatora"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija(UN) Antoniom Guterešom dogovorio parametre moguće misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, javlja Bi-Bi-SI (BBC).

Zelenski je nakon razgovora sa Guterešom i turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Lavovu rekao da bi moguća posjeta IAEA trebalo da bude obavljena "legalno preko teritorije slobodne od okupatora".

Ukrajinski predsjednik je kazao da Rusija treba odmah da povuče svoje snage i prestane sa granatiranjem nuklearne elektrane.

Predstavnik Ukrajine u IAEA Jevhen Cimbaljuk rekao je za BBC da tim inspektora mora biti pušten u objekat što je prije moguće.

On je ocijenio da bi najbolja opcija bila da se ruske snage i oružje sklone sa lokacije i da Ukrajina povrati punu kontrolu nad nuklearnom elektranom, najvećom u Evropi.

Rusija je u martu zauzela elektranu nakon teških borbi, a njome i dalje upravljaju ukrajinski tehničari.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 04:31