AFP News Agency, tviter / - AFP NEWS AGENCY,TVITER
10/05/2021 u 12:34 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јерусалим: Сукоб полиције и Палестинаца код светог мјеста

Светилиште које Јевреји зову Брдо храма, а муслимани Узвишено уточиште (Харам ал Шариф) сматра се најсветијим мјестом у јудаизму и трећим по значају у исламу

Израелска полиција сукобила се данас са палестинским демонстрантима на честом попришту насиља, светилишту у Старом граду у Јерусалиму.

Полицајци су растјеривали демонстранте који су на њих бацали каменице и друге предмете, сузавцем и шок бомбама.

Полиција је рекла да су демонстранти бацали каменице са мјеста на којем се налази џамија Ал Акса на оближњи пут.

Палестинци су навели да су полицајци испаљивали шок бомбе ка светилишту, а портпарол Исламске управе Вакф  Фирас Дибас је рекао да је повријеђено десетине људи.

Палестински Црвени мјесец је најприје навео да је троје повријеђених пренијето у болницу, али је нешто касније речено да је хоспитализовано 50 људи, а да их је на стотине повријеђено, пренио је Франс прес.

Светилиште које Јевреји зову Брдо храма, а муслимани Узвишено уточиште (Харам ал Шариф) сматра се најсветијим мјестом у јудаизму и трећим по значају у исламу.

Оно је у епицентру сукоба и било је и раније главно поприште израелско палестинског насиља.

Савјет безбједности УН одржаће затворене консултације због пораста напетости у Јерусалиму. Дипломате су рекле да је састанак затражио Тунис, представник Арапа у Савјету.

Полиција је још јутрос забранила Јеврејима да улазе на Брдо храма на данашњи дан који славе као Дан Јерусалима, освајање источног дијела града у Шестодневном рату 1967. године од Јордана.

Одлука о забрани донијета је неколико сати прије планираног марша израелских националиста кроз муслимански кварт Старог града, што се догађа сваке године и сматра провокативним показивањем јеврејске хегемоније над спорним градом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:17