/ - FOTO: AMBASADA PALESTINE
19/02/2024 u 15:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada Palestine - Maliki: Izrael je Palestincima ostavio samo tri opcije - raseljavanje, pritvor ili smrt

On je pozvao na okončanje dvostrukih standarda u rješavanju palestinskog pitanja, pozivajući Međunarodni sud pravde da podrži pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje

Iz Ambasade Palestine u Podgorici  saopštili su da je Ministar vanjskih poslova Dr. Rijad Maliki iznio  danas predstavku Države Palestine tokom javnog saslušanja Međunarodnog suda pravde o zahtjevu za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse izraelske okupacije okupiranih palestinska teritorija, uključujući Istočni Jerusalim.

On je pozvao Međunarodni sud pravde da proglasi izraelsku okupaciju nezakonitom i naglasi neophodnost njenog trenutnog i bezuslovnog okončanja.

- Istrage ovog Suda da je okupacija nezakonita i presuda koja povlači pravne posljedice mogu doprinijeti okončanju okupacije i utriti put za pravedan i trajan mir.  Ta budućnost slobode, pravde I mira mogu početi sada i ovdje - kazao je ministar Maliki.

Govoreći o surovoj stvarnosti sa kojom se suočavaju Palestinci, ministar je rekao:

- Izrael je Palestincima ostavio samo tri opcije: raseljavanje, pritvor ili smrt. Stojim pred vama dok je 2,3 miliona Palestinaca u Gazi, a polovinu tog broja čine djeca, opkoljeno i bombardovano, ubijeno i ranjeno, izgladnjelo i raseljeno. Više od 3,5 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, podvrgnuto je kolonizaciji svoje teritorije i rasističkom nasilju koje to omogućuje. Takođe, 1,7 miliona Palestinaca u Izraelu tretiraju kao građane drugog reda u zemlji njihovih predaka. 7 miliona palestinskih izbjeglica i dalje nema pravo na povratak u svoju zemlju i domove. Dozvoliti da se ovo nastavi je neprihvatljivo. Moralna je i zakonska obaveza da se to što prije okonča. Palestina ostaje najveći test kredibiliteta međunarodnog sistema zasnovanog na zakonima, a čovječanstvo ne može podnijeti njegov neuspjeh -kazao je ministar Maliki.

On je pozvao na okončanje dvostrukih standarda u rješavanju palestinskog pitanja, pozivajući Međunarodni sud pravde da podrži pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje.

,,Pravo na samoopredjeljenje ne zastarijeva i o njemu se ne može pregovarati, a izraelska okupacija mora bezuslovno prestati.’’

On je rekao da su Ujedinjene nacije u svoju Povelju unijele pravo svih naroda na samoopredjeljenje i obećale da će osloboditi svijet od kolonijalizma i aparthejda, ali da je Palestincima decenijama uskraćeno to pravo.

Ministar vanjskih poslova rekao je da je genocid kojem je palestinski narod podvrgnut rezultat decenije nekažnjivosti Izraela, okupatorske sile, i hitno pozvao na okončanje okupatorske prakse i primijenu međunarodnog prava.

- Jedino rješenje koje je u skladu sa međunarodnim pravom jest da se ova nezakonita okupacija odmah, bezuslovno i potpuno prekine -kazao je ministar vanjskih poslova Maliki.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 16:38