/ Džo Bajden- EPA
26/11/2023 u 22:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Amerika će od Turske tražiti da poštuje njihove sankcije protiv Rusije i Hamasa

Izvori su takođe rekli da su SAD bile uznemirene odbijanjem Turske da podrži američke jednostrane sankcije protiv ruskih brodova koji pristaju u luke Turske i avionskih kompanija koje primaju zemaljske usluge na turskim aerodromima

Očekuje se da će podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian Nelson posjetiti Ankaru kako bi razgovarao o usklađenosti Turske sa sankcijama protiv Ruske Federacije i Hamasa, prenose mediji.

Nelson će se sastati sa svojim turskim kolegama i zatražiti da Turska poštuje američke sankcije protiv niza ruskih subjekata i finansijskih aktivnosti Hamasa. Izvori su za Bloomberg rekli da su SAD takođe upozorile brojne turske kompanije mogućim sankcijama koje bi mogle poremetiti njihove veze sa zapadnim finansijskim sistemom.

Izvori su takođe rekli da su SAD bile uznemirene odbijanjem Turske da podrži američke jednostrane sankcije protiv ruskih brodova koji pristaju u luke Turske i avionskih kompanija koje primaju zemaljske usluge na turskim aerodromima, prenosi Klix.

"Nelsonov posjeta naglašava nove izazove s kojima se suočava već zategnut odnos između Turske i SAD-a. Turska vlada ne vidi Hamas kao terorističku organizaciju, a predsjednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je opisao skupinu kao organizaciju koja se bori za oslobođenje Palestine", napisao je Bloomberg.

Turska u međuvremenu želi obnoviti svoje odnose sa SAD-om i osigurati podršku predsjednika Džoa Bajdena u nabavci vojnih aviona F-16 i modernizacijom svoje pomorske flote.

Kabinet za kontrolu vanjske imovine Ministarstva finansija najavio je opsežan paket sankcija protiv 130 pojedinaca i pravnih osoba koje pomažu Rusiji u isporuci tehnologije za vojnu proizvodnju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:45