/ - UNSPLASH, ZASTAVA SAD, AMERIKA
05/04/2024 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Amerika insistira: UN nije pravo mjesto za priznanje Palestine

SAD vjeruju da se palestinska država mora roditi direktnim pregovorima, a ne u okviru UN, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

- To je nešto što bi trebalo da se uradi direktnim pregovorima preko predstavnika, čemu težimo u ovom trenutku, a ne u Ujedinjenim nacijama - rekao je Miler novinarima, prenosi B92.

On nije pojasnio da li će SAD iskoristiti svoj veto protiv takvog predloga.

Stav je ironičan, s obzirom na to da Izrael traži legitimitet kroz Plan UN o podeli Palestine usvojen u novembru 1947. kao Rezolucija 181 Generalne skupštine.

Miler je dao svoj komentar odgovarajući na pitanja o Palestincima koji su u utorak obnovili svoj zahtjev za punopravno članstvo u UN, što je proces sa neizvesnim rezultatima, ali koji smatraju neophodnim u odnosu na izraelski napad na Gazu.

Prema zakonu koji je donio američki Kongres u prošlosti, SAD moraju da prekinu finansiranje agencija UN koje daju punopravno članstvo državi Palestini.

Međutim, zakon se primjenjuje selektivno. SAD su 2011. godine smanjile finansiranje Uneska i kasnije se povukle iz organizacije UN, ali se administracija predsednika Džoa Bajdena ponovo pridružila, rekavši da je bolje da bude prisutna.

S tim u vezi, zamenik američkog predstavnika pri UN Robert Vud rekao je da bi priznavanje palestinske države od strane međunarodne organizacije u celini značilo da bi finansiranje sistema UN bilo prekinuto, prema američkom zakonu.

- Nadamo se da oni to ne žele, ali to je na njima-  dodao je Vud.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:24