Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
28/02/2024 u 22:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Argentina: Stotine letova otkazano zbog štrajka radnika u vazdušnom saobraćaju

Aerolineas Argentinas očekuje da će se štrajk odraziti na skoro 24.000 putnika putnika samo te državne kompanije, a gubitak se procjenjuje na oko dva miliona dolara

Stotine letova u Argentini danas je otkazano, a desetine drugih odloženo, nakon što su sindikati radnika u vazdušnom saobraćaju stupili u cjelodnevni štrajk širom zemlje zbog zahtjeva za veće plate.

Državna avio-kompanija Aerolineas Argentinas saopštila da je 331 let ugrožen štrajkom, na koji su pozvala tri sindikata koja okupljaju zaposlene u vazdušnom saobraćaju, prenio je AP.

Agencija navodi da je većina od oko 50 aerodroma danas u zemlji otvorena, ali su avio-kompanije otkazale stotine letova, a na najvećem aerodromu u zemlji Ezeiza, na periferiji Buenos Ajresa, radile su samo niskotarifna kompanija Flibondi i Ameriken Erlajns.      

Aerolineas Argentinas očekuje da će se štrajk odraziti na skoro 24.000 putnika putnika samo te državne kompanije, a gubitak se procjenjuje na oko dva miliona dolara.

Članovi sindikata krive vladu za slom pregovora o platama, a tenzije su počele prošle nedjelje nakon što je argentinska vlada predložila povećanje plata za 12 odsto, koje su tri sindikata ocijenila nedovoljnim.

Ovaj štrajk je uslijedio nakon što je inflacija u Argentini naglo porasla posljednjih mjeseci, mahom kao rezultat devalvacije lokalne valute od 50 odsto, koju je sprovela vlada predsjednika Havijera Mileja i ukidanja subvencija za javni prevoz i usluge poput distribucije struje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:56