Ilustracija
07/02/2024 u 10:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Azerbejdžan bira novog predsjednika, Alijev u trci za svoj peti mandat

​Alijev (62) je na vlasti više od 20 godina, naslijedio je svog oca koji je bio azerbejdžanski komunistički šef, a potom i predsjednik deceniju nakon što je zemlja postala nezavisna nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine

Izborni zvaničnici lijepe predizborni plakat predsjednika Azerbejdžana i predsjedničkog kandidata Ilhama Aliyeva u Bakuu rano 15. januara 2024. godine, prvog dana zvanične kampanje uoči vanrednih predsjedničkih izbora, koji će se održati 7. februara.

Azerbejdžanci glasaju danas na izborima koji će skoro sigurno sadašnjem predsjedniku Ilhamu Alijevu (Aliyev) dati još jedan sedmogodišnji mandat, nakon što je njegova vlada brzo preuzela oblast koju su ranije kontrolisali etnički armenski separatisti, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

​Alijev (62) je na vlasti više od 20 godina, naslijedio je svog oca koji je bio azerbejdžanski komunistički šef, a potom i predsjednik deceniju nakon što je zemlja postala nezavisna nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Sljedeći predsjednički izbori bili su predviđeni za iduću godinu, ali Alijev je raspisao prijevremene izbore u decembru, nedugo nakon što su azerbejdžanske trupe ponovo preuzele oblast Karabaha od etničkih armenskih snaga koje su ga kontrolisale tri decenije.

Vrijeme Alijeva na vlasti obilježeno je uvođenjem sve strožih zakona koji suzbijaju političku debatu, kao i hapšenja opozicionih ličnosti i nezavisnih novinara - uključujući i vrijeme uoči predsjedničkih izbora.

U januaru je Alijev rekao lokalnim televizijskim kanalima da želi da izbori "označe početak nove ere", u kojoj Azerbejdžan ima punu kontrolu nad svojom teritorijom. On je istakao da će izbori biti održani prvi put u regionu Karabaha nakon masovnog egzodusa hiljada etničkih Armena koji su pobjegli nakon azerbejdžanske vojne ofanzive.

Posmatrači i izborni analitičari očekuju visok odziv birača tokom današnjeg dana, koji je u Azerbejdžanu proglašen neradnim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:23