Џо Бајден / EPA-EFE - SHAWN THEW
25/11/2023 u 08:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bajden: Nastaviti ka ostvarenju plana o dvije države, uslovljavanje pomoći Izraelu vrijedno razmišljanja

Očekujemo da će sjutra biti još oslobođenih talaca, a i prekosjutra, a i dan nakon toga - dodao je američki predsjednik

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je u petak uveče da je uslovljavanje vojne pomoći Izraelu “zamisao o kojoj bi vrijedilo razmisliti”, da se nada će prekid vatre u ratu Izraela i paleestinskog Hamasa u Pojasu Gaze potrajati više od četiri dana, i podvukao da se mora nastaviti rad da bi se palestinsko pitanje riješilo s dvije države – palestinskom uz Izrael, javljaju svjetski mediji.

- Moramo se ponovo posvetiti tome da se dođe do rješenja s dvije države“ za hroničan sukob Izraela i Palestinaca - rekao je Bajden novinarima u Masačusetsu i dodao da je to „važnije nego ikad”, prenosi AFP.

Po njegovim riječima, „nastaviti putem terorizma, nasilja, ubistava i rata značilo bi dati Hamasu ono što želi“.

Kako prenosi CNN, Bajden je rekao i da je ohrabren time što je dio talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra, oslobođen u petak, i izrazio nadu da će oslobođenih biti još.

- Očekujemo da će sjutra biti još oslobođenih talaca, a i prekosjutra, a i dan nakon toga - dodao je američki predsjednik.

Takođe je rekao da bi uslovljavanje vojne pomoći Izraelu bila „zamisao o kojoj bi vredjelo razmisliti“, ali je dodao: „Mislim da ne bismo danas stigli dovde da sam počeo od te ideje“.

Bajden nije dao nikakav primjer mogućih uslova. Među oslobođenim taocima je 13 Izraelaca, 10 Tajlanđana i jedan Filipinac, saopštile su vlasti Katara, koje su posredovanjem isposlovale prekid vatre i oslobađenja talaca.

Zauzvrat, Izrael je oslobodio 39 Palestinaca iz zatvora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:14