Džo Bajden / - EPA
04/04/2024 u 19:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden pozvao na održavanje posvećenosti NATO-u

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je danas da se održi "sveta posvećenost" njegove zemlje prema NATO-u, u sjenci stalnih kritika njegovog republikanskog rivala Donalda Trampa na račun tog transatlantskog odbrambenog saveza.

- Moramo da zapamtimo da je sveta obaveza prema našim saveznicima, da branimo svaki pedalj teritorije NATO-a, čime jačamo i sopstvenu bezbjednost - rekao je Bajden povodom 75. godišnjice od osnivanja NATO-a, prenose agencije.

NATO je "najveći vojni savez koji je ikada postojao", rekao je 81-godišnji demokrata, koji će se u novembru kandidovati za novi predsjednički mandat.

Njegov protivkandidat Tramp, 77-godišnji republikanski magnat, izazvao je paniku u Evropi kada je u februaru zaprijetio da više neće garantovati zaštitu zemalja NATO-a od Rusije ako one ne izdvoje dovoljan budžet za njihovu odbranu.

Tramp: Da nema SAD, ne bi bilo ni NATO-a

Tramp je potom rekao da je njegova izjava bila vrsta pritiska na Evropu.

- Ne zaboravite da je sve ovo važnije za njih nego za nas, imamo okean koji nas deli od određenih problema. Veliki, prelijepi okean - rekao je Tramp nedavno.

Bajden se predstavlja, naprotiv, kao prvi branilac NATO-a, i rekao da je ulazak Finske i Švedske doprinio jačanju tog saveza.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
NATODŽOZEF BAJDEN
03. maj 2024 13:17