Vladimir Putin i Si Đinping / - EPA
18/05/2024 u 13:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

BBC: Putin i Si više nisu ravnopravni partneri

Zvanična posjeta Vladimira Putina ove nedelje Kini je bila demonstracija snage - šansa da ruski predsjednik dokaže svijetu da u svom uglu ringa ima moćnog saveznika.

- Ruski lider se smatra parijom otkad je naredio invaziju na Ukrajinu. Ali za kineskog predsjednika Si Đinpinga, on je ključni partner u traženju novog svjetskog poretka koji ne predvode SAD – piše u tekstu koji je objavila britanska RTV BBC.

BBC navodi da je Si poželio dobrodošlicu svom gostu. Prostro je crveni tepih, orkestar je svirao stare pjesme Crvene armije, a razdragana djeca su pozdravila dvojicu lidera dok su šetala Trgom Tjenanmen. Bilo je čak i kratkog zagrljaja za kamere.

Ruski i kineski državni mediji uveliko su pisali o „drugarstvu dva lidera, ali u stvari, to više nije partnerstvo jednakih“ – ocijenjeno je u tekstu.

Putin je došao u Kinu „sa šeširom u ispruženoj ruci, željan da Peking nastavi trgovinu s teško sankcionisanom i izolovanom Rusijom. Njegove izjave bile su ispunjene medenim tonovima i laskavim frazama“.

Rekao je da njegova porodica uči mandarinski što je posebno vrijedno pažnje jer on vrlo rijetko javno govori o svojoj djeci.

Izjavio je da su on i Si „bliski kao braća“ i hvalio kinesku privredu, rekavši da se ona „razvija u skokovima, brzim tempom“ što će „vjerovatno dobro odjeknuti među zvaničnicima Pekinga zabrinutim zbog usporenosti privredne aktivnosti“.

- Ali Si nije ponovio ton tih uzvišenih komplimenata. Umjesto toga, njegove ocjene su bile površne, čak i blage. Putin je, kako je rekao, ‘dobar prijatelj i dobar susjed’. Za Kinu, ceremonija dobrodošlice i demonstracija jedinstva je bila u njenom interesu, ali hvaljenje gosta nije“ – piše BBC, prenosi N1.

Skup rat u Ukrajini, koji ne izgleda da je pri kraju, promijenio je njihov odnos, otkrivajući slabosti ruske vojske i njene ekonomije, a „Si će znati da je on sada glavni“ – piše u članku.

Rat je izolovao Rusiju. Veze Kine sa Zapadom su možda napete, ali Peking nije sebe odsjekao od svijeta kao Rusija, niti to želi.

Iako je u javnim izjavama možda nedostajalo entuzijazma, Si je nagovjestio važnost koju Kina pridaje odnosima s Rusijom: pozvao je Putina u svoju zvaničnu rezidenciju Žongnanhai. Malo lidera ima tu čast – američki predsjednik Barak Obama je bio među njima 2014. godine, kada je lični odnos dvojice predsjednika bio najbolji.

Si pokušava da uspostavi povoljnu ravnotežu: da održi savezništvo s Putinom dok „zna da bliske veze s parijom dovode u opasnost njegove stabilne veze sa Zapadom koje su mu potrebne da bi pomogao svojoj bolesnoj privredi“ – piše BBC.

Putin doputovao u Peking, sjutra na sastanku sa Sijem

Činjenica je – smatra BBC – da je ova posjeta bila samo zbog novca: Putinu je potrebna podrška Kine za njegov rat u Ukrajini, a sastav pratnje ruskog lidera je pokazao šta je očekivao da će dobiti od putovanja u Kinu: doveo je guvernera Centralne banke Rusije, ministra finansija i svog savetnika za privredu.

Zajednička izjava objavljena na kraju posjete takođe je sadržala neke privlačne ideje za povećanje trgovine: izgradnju luke na ostrvu oko kojeg su se dvije zemlje nekada prepirale više od 100 godina, i pergovori sa Sjevernom Korejom da se vidi da li kineski brodovi mogu da plove kroz jednu ključnu reku do Japanskog mora.

U saopštenju je riječ „saradnja“ pomenuta čak 130 puta.

Sve to su, naravno, pažljivo pratile SAD. Prošlog mjeseca američki državni sekretar Entoni Blinken je upozorio Kinu da prestane da podstiče ruski rat u Ukrajini i obustavi trgovinu komponentama koje bi mogle da se koriste u ruskim bespilotnim letjelicama i tenkovima.

SAD su registrovale da je Putin u gradu Harbinu u petak posjetio državni univerzitet poznat po vrhunskim vojnim istraživanjima.

To i ceremonija i simbolika Putinove posete svakako ukazuju da je Si odlučan da dokaže da neće biti pod pritiskom Zapada. Ali iza kulisa te demonstracije jedinstva, možda postoje granice koliko daleko je Si spreman da ide.

Na kraju krajeva, interesi Kine nisu interesi Rusije. Kao stariji partner u ovoj vezi, Si će vjerovatno sarađivati onda kada mu to bude odgovaralo, čak i kada bude bio potreban svom „dragom prijatelju“ i savezniku – zaključuje BBC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 12:33