/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA, POLICIJA
22/02/2024 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Belgija odbila da BiH izruči optuženog za ratne zločine u Derventi

Zahtjev za uručenje optužnice Željku Pudiću Okružni sud je u maju prošle godine uputio i nadležnima u susjednoj Hrvatskoj, s obzirom na to da optuženi ima adresu i u Zagrebu

Željko Pudić, bivši pripadnik 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), protiv kojeg je u Doboju potvrđena optužnicu za ratne zločine nad civilima u Derventi, neće biti izručen u Bosni i Hercegovinu (BiH) jer ima državljanstvo Belgije., prenosi portal RSE.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Okružnom javnom tužilaštvu i Okružnom sudu u Doboju u četvrtak 22. februara.

Navodi se da je tužilaštvo u Doboju putem Okružnog suda dobilo zahtjev od pravosudnih organa Belgije za dostavljanje određene dokumentacije radi pokretanje istrage protiv Željka Pudića, nakon što je odbijen zahtjev za ekstradiciju optuženog pravosudnim organima u BiH zbog Pudićevog belgijskog državljanstva.

- Po navedenom zahtjevu putem Ministarstva pravde BiH proslijeđena je određena dokumentacija pravosudnom organima u Belgiji te još nije odlučeno o ustupanju predmeta - navode u Tužilaštvu u Doboju.

Optužnica protiv Pudića potvrđena je 19. maja prošle godine.

Tereti se da je u logoru u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi, na sjeveru BiH, učestvovao u ubistvu jednog civila srpske nacionalnosti, te u protivpravnom zatvaranju civila koje su tukli drugi, nepoznati pripadnici HVO-a.

Za optuženim je ranije bila raspisana međunarodna potjernica jer je bio nedostupan tokom istrage.

Krajem juna prošle godine Okružni sud u Doboju je zatražio od Ministarstva pravde BiH "da povuče molbu upućenu nadležnim pravosudnim organima Belgije, s obzirom da je ovaj Sud donio naredbu o povlačenju međunarodne potjernice", potvrđeno je u Okružnom sudu.

Zahtjev za uručenje optužnice Željku Pudiću Okružni sud je u maju prošle godine uputio i nadležnima u susjednoj Hrvatskoj, s obzirom na to da optuženi ima adresu i u Zagrebu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:18