Džo Bajden / - EPA
17/05/2023 u 23:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijela kuća: Bajden se neće izviniti za bacanje atomskih bombi na Japan

Bajden je trenutno na putu za Hirošimu, japanski grad koji je bio meta prve borbene upotrebe atomske bombe 6. avgusta 1945. godine. Tamo će se održati samiti čelnika G7

Američki predsjednik Džo Bajden neće ponuditi izvinjenje za upotrebu nuklearnog oružja SAD-a protiv Japana prije 78 godina, saopštilaje Bijela kuća. Bajden je trenutno na putu za Hirošimu, japanski grad koji je bio meta prve borbene upotrebe atomske bombe 6. avgusta 1945. godine. Tamo će se održati samiti čelnika G7.

U petak bi trebao posjetiti Memorijalni muzej Hirošime s ostalih šest čelnika te učestvovati na ceremoniji polaganja vijenaca i sadnje drveća sa svojim kolegama iz Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva. Neki japanski političari pozvali su SAD da ponudi službeno izvinjenje za bombardovanje Hirošime i Nagasakija četiri dana kasnije, prenose Indeks vijesti.

“Odaće počast iz poštovanja prema istoriji”

Barak Obama, prvi američki predsjednik koji je posjetio spomen-mjesto 2016., takođe se nije izvinio za upotrebu nuklearnog oružja. Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven je poručio novinarima da događaj kojem Bajden prisustvuje ne bi bio prikladan za takav gest, piše Independent.

“Predsjednik neće dati izjavu u Memorijalnom parku mira. Učestvovaće će s drugim čelnicima G7 u polaganju vijenaca i nekoliko drugih događaja, ali to nije, iz njegove perspektive, bilateralni trenutak”, dodao je Saliven. Tvrdi da Bajden dolazi “kao jedan od G7 lidera koji će odati počast”.

Objasnio je da će Bajden odati počasti iz poštovanja prema istoriji i prema japanskom premijeru Fumiu Kishidi, koji je u japansku politiku ušao kao član japanskog Predstvničkog doma za prvi okrug Hirošime.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:01