Daglas Mekgregor / - FOTO: PRINTSKRIN
21/02/2024 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bivši savjetnik šefa Pentagona: Mnoge države će prestati da čuvaju svoje rezerve u SAD ako Zapad zaplijeni rusku imovinu

Bivši savjetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor je upozorio da Vašington svojim djelovanjem upada u džinovsku zamku i da će „države koje su imale udio u američkim državnim obveznicama uskoro početi da ih se masovno oslobađaju“

Bivši savjetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor je izjavio da će mnoge države prestati da čuvaju svoje rezerve u Sjedinjenim Državama ako Zapad zaplijeni rusku imovinu.

- Slušajte, mi ćemo zaplijeniti 300 milijardi dolara imovine koja pripada Rusiji i onda ih nezakonito prebaciti u Ukrajinu. Samo stani i razmisli. Zamislite sebe na mjestu Indije, Kine, Brazila, Saudijske Arabije. Vidite šta se dešava. Zašto biste, zaboga, držali svoja sredstva u američkim trezorima - postavio je pitanje pukovnik Mekgregor u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru, prenosi Alo.rs.

On je upozorio da Vašington svojim djelovanjem upada u džinovsku zamku i da će „države koje su imale udio u američkim državnim obveznicama uskoro početi da ih se masovno oslobađaju“.

Nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi eura.

Približno 200 milijardi nalazi se u Evropskoj uniji, uglavnom na računima belgijskog „Euroklira“, jednog od najvećih svjetskih sistema za poravnanje i kliring. Krajem oktobra, „Euroklir“ je izvijestio da je za devet mjeseci 2023. zaradio oko tri milijarde eura kamata od ulaganja u sankcionisanu rusku imovinu.

Kremlj je naveo da bi donošenje takvih odluka „bilo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“. Ministarstvo spoljnih poslova je zamrzavanje ruske imovine u Evropi nazvalo krađom, napominjući da Brisel cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije.

Među zemljama koje su uvele sankcije, ali i zamrznule imovinu ruskim državljanima je i Crna Gora. Odluka Vlade o uvođenju sankcija i zamrzavanju imovine donijeta je bez odluke suda, zbog čega su podnijete dvije inicijative za ocjenu ustavnosti ove odluke. Iako su prošle skoro dvije godinu od podnošenja inicijative Ustavni sud se još nije izjasnio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 09:40