Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - NEMESIA PRODUCTION POLJSKA, ZASTAVA
19/02/2024 u 18:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blokada granice sa Poljskom bezbjednosna prijetnja

Blokiranje granice predstavlja direktnu prijetnju bezbjednosti zemlje koja se brani. Takve akcije imaju negativan uticaj na našu konfrontaciju sa zajedničkim neprijateljem Rusijom, napisao je Kubrakov, ukrajinski ministar infrastruktur

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov opisao je danas blokadu graničnih prelaza prema Poljskoj, koju su organizovali poljski poljoprivrednici, kao "bezbjednosnu prijetnju".

- Blokiranje granice predstavlja direktnu prijetnju bezbjednosti zemlje koja se brani. Takve akcije imaju negativan uticaj na našu konfrontaciju sa zajedničkim neprijateljem Rusijom - napisao je Kubrakov na Fejsbuku, prenose agencije.

- Pogođen je sav izvoz. Možemo reći da je situacija kritična. Ne samo da su poljoprivredni proizvodi blokirani, već oni (demonstranti) blokiraju sve. Ima kamiona sa gorivom. Prije nekoliko dana bilo je slučajeva da demonstranti nisu puštali nekoliko kamiona natovarenih oružjem - rekao je ministar na nacionalnoj televiziji.

Kako je saopštilo ministarstvo, na poljskoj strani granice blokirano je šest kontrolnih punktova.

- Najkritičnija situacija je na kontrolnom punktu Jagodin-Dorohusk, gdje je potpuno obustavljen teretni saobraćaj. Zaustavljeni su humanitarna pomoć, kvarljiva roba i gorivo - rekao je zamjenik ministra za infrastrukturu Sergij Derkač.

Prema riječima Mihala Derusa, portparola Poreske uprave u Lublinu u Poljskoj, trenutno oko 600 kamiona čeka da napusti Poljsku, na graničnom prelazu Dorohusk, a procijenjeno vrijeme čekanja za ovaj broj kamiona je oko 232 sata.

- Nijedan kamion nije ušao u Poljsku (iz Ukrajine), tako da se može pretpostaviti da je u pitanju totalna blokada - rekao je Derus.

Ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu posebno je osudilo blokadu putničkih autobusa.

- Žene i djeca koji su poslije bjekstva od rata postali izbjeglice i koji se iz raznih razloga vraćaju kući ne mogu da postanu taoci trgovinskih interesa - rekao je Kubrakov i dodao da od poljskih kolega očekuje konkretne akcije da bi se izbjegle takve situacije.

Od prošlog novembra, poljski poljoprivrednici redovno blokiraju nekoliko graničnih prelaza sa Ukrajinom u znak protesta zbog nelojalne konkurencije svog susjeda.

Poljska je pomogla Ukrajini od početka ruske invazije, ali su trvenja oko zabrane uvoza ukrajinskog žita narušila odnose između saveznika.

Posljednjih dana Poljska je navela mogućnost uvođenja dodatnih zabrana uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kako bi zaštitila svoje poljoprivrednike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 20:39