Boing, avion / - FOTO: UNSPLASH - JUAN PABLO MASCANFRONI JUANMASCAN1978
10/04/2024 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Boing" ponovo pod istragom: Uzbinjivač ukazao na nove propuste u proizvodnji

Kompanija Boing ponovo je pod nadzorom pošto je uzbunjivač prijavio zabrinutost u vezi sa proizvodnjom nekih njegovih aviona. Inženjer Sem Sejlpur optužio je Boing da koristi prečice, odnosno da brzinski sklapa modele 787 i 777.

Iz kompanije kažu da su tvrdnje "netačne" i poručuju da su njihovi avioni bezbjedni, prenosi B92.

Pokrenute sumnje podvrgnute su rigoroznom inženjerskom ispitivanju, koje nadzire američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

- Rezultati pokazuju da nema razloga za brigu i da će letjelica opstati tokom nekoliko decenija poručili su iz kompanije.

Uzbunjivač u aferi Boing pronađen mrtav, policija istražuje slučaj

Uzbunjivač u aferi "Boing" pronađen mrtav, navodno presudio sam sebi

Akcije proizvođača aviona pale su za dva odsto u utorak, 9. aprila pošto je FAA objavila da ispituje tvrdnje.

Kompanija je saopštila da je u prva tri mjeseca 2024. godine isporučila samo 83 aviona kupcima, što je najmanji broj od 2021.

Žalba uzbunjivača, koju je prvi objavio Njujork tajms, najnoviji je incident koji je skrenuo pažnju na bezbjednost letjilica američkog Boinga, jednog od dva najveća svetska proizvođača komercijalnih aviona.

Kompanija je već bila pod krivičnom istragom, pošto je u januaru jedan od njegovih manjih aviona 737 Maks 9 ostao bez djela trupa i prozora odmah po poletanju.

Svi putnici sletjeli su bezbjedno, ali je incident primorao kompaniju da prizemlji desetine tih modela kako bi se detaljno prekontrolisali. Boing je dramatično morao da uspori proizvodnju aviona.

Izvršni direktor kompanije Dejvid Kalhun najavio je u martu da će se povući sa te pozicije do kraja 2024. godine.

Pravni tim inženjera Sejlpura ukazao je da je Boing odlučio da se u sklapanju modela 787 usredsredi na elemente koji su povezivali djelove tela mlaznjaka, što utiče a više od hiljadu aviona.

Uzbunjivač je u pritužbi podnetoj FAA naveo da bi ovaj metod mogao da značajno utiče na rok trajanja letjelica.

- Ovi problemi direktna su posledica kompanije da profit stavi iznad bezbjednosti i kontrole - navele su Debra Kac i Liza Benks u saopštenju.

Advokati su dodali da je Sem Sejlpur, pošto je izrazio zabrinutost, prebačen da radi na avionu 777, a da je odmah uočio i druge probleme u njegovom sklapanju.

- Dodjelili su mu mjesto koje se ne poklapa sa njegovim poljem stručnosti, proglašen je nepoželjnim u kolektivu - ukazali su.

Drimlajner 787 je veći avion od 737 i često se koristi u međunarodnim letovima.

U upotrebi je od 2011, ali je gotovo od samog početka bio na meti kritika zbog kvaliteta.

Boing je na krsporio proizvodnju i zaustavio isporuke na skoro dvije godine. FAA je 2022. odobrila kompaniji da nastavi sa isporukama.

Pojačala je nadzor nad Boingom posle incidenta u januaru i ohrabrila ljude u vazduhoplovnoj industriji da djele informacije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 19:40