/ FOTO- EPA-EFE
13/11/2023 u 15:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Članice EU osudile upotrebu bolnica i civila kao živog štita

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da je Unija istovremeno tražila od Izraela maksimalnu uzdržanost i ciljanje kako bi se izbjegle ljudske žrtve

Članice Evropske unije (EU) osudile su Hamas zbog, kako su navele, korišćenje bolnica i civila kao ljudskog štita u ratu protiv Izraela.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da je Unija istovremeno tražila od Izraela maksimalnu uzdržanost i ciljanje kako bi se izbjegle ljudske žrtve, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je, na sastanku ministara spoljnih poslova Unije, izdao saopštenje u ime 27 članica u prikazu jedinstva poslije sedmica često suprotnih izjava o tome kako EU treba da se postavi prema ratu Izraela i Hamasa.

"Znate koliko je bilo teško posljednji put, poslije glasanja u Ujedinjenim nacijama gdje su zemlje glasale na različite načine, predstaviti potpuno jedinstven pristup", rekao je Borelj.

Samo nekoliko sati nakon što su lideri EU proglasili jedinstvo oko rata između Izraela i Hamasa 28. oktobra, članice su bile potpuno podijeljene na glasanju o rezoluciji Generalne skupštine, koja poziva na humanitarno primirje u Gazi koje bi trebalo da dovede do prekida neprijateljstava između Izraela i Hamasa.

Zemlje EU su sada u saopštenju navele da se pridružuju "pozivima na hitne pauze u neprijateljstvima i uspostavljanje humanitarnih koridora, uključujući povećanje kapaciteta na graničnim prelazima i kroz namjensku pomorsku rutu, kako bi humanitarna pomoć mogla bezbjedno da stigne do stanovništva Gaze".

One su ponovo pozvale Hamas da momentalno i bezuslovno oslobodi sve taoce, dodajući da je ključno je da se Međunarodnom komitetu Crvenog krsta omogući pristup taocima.

U saopštenju se navodi da EU osuđuje „upotrebu bolnica i civila kao živog štita od strane Hamasa".

U saopštenju nije pozvano na prekid vatre

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:41