Žozep Borelj / - SHUTTERSTOCK
22/02/2024 u 19:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Evropa smatra da je dvodržavno rešenje jedini put ka miru u Gazi

On je takođe naglasio da bezbjednost u Izraelu neće biti održiva ukoliko Palestinci ne budu imali perspektivu za stvaranje sopstvene države

Ministri spoljnih poslova iz grupe G20, koja se sastala u Brazilu kako bi razgovarala o tenzijama u svijetu, složili su se o pitanju potrebe dvodržavnog rešenja kao jedinog puta ka miru u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je danas evropski šef politike Žozef Borelj.

- Nisam čuo da je iko protiv toga. Postoji snažan zahtjev za dvodržavnim rešenjem. To je konsenzus među nama - dodao je Borelj, prenosi RTS.

On je takođe naglasio da bezbjednost u Izraelu neće biti održiva ukoliko Palestinci ne budu imali perspektivu za stvaranje sopstvene države.

Borelj je rekao da se kriza u Gazi proteže na Zapadnu obalu zbog toga što izraelski doseljenici "napadaju palestinske civile" i zatražio od Brazila, zemlje domaćina sastanka G20, da jasno stavi do znanja da su svi prisutni za dvodržavno rešenje sukoba.

Takođe je istakao da očekuje da će arapske nacije napraviti predlog za mir u Pojasu Gaze u narednim danima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegova desničarska koaliciona vlada odbacuje uspostavljanje palestinske države, iako SAD smatraju da je dvodržavno rešenje jedini način da se donese trajni mir u regionu.

Što se tiče Ukrajine, Borelj je rekao da smatra da Rusija ne teži prekidu vatre.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 20:31