/ - FOTO: TVITER
15/09/2023 u 22:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Broj stradalih u Libiji prešao 11 hiljada, nastavlja se potraga za nestalima

Derna je bila najteže pogođena oblast, gdje su kiše izazvale pucanje brana, te dovele do bujica vode i blata koje su rušile zgade, plavile i zatrpavale područja i odnosile ljude u more

Broj žrtava u libijskom priobalnom gradu Derna skočio je na 11.300 dok se nastavlja potraga poslije katastrofalnih poplava, saopšteno je iz libijskog Crvenog krsta.

Mari el-Drese, generalna sekretarka Crvenog krista, rekla je za agenciju Asošijeted pres da se 10.100 i dalje vodi kao nestalo u tom gradu. Zdravstvene vlasti prethodno su navele da je u Derni stradalo 5.500 osoba.

Abdel-Raham al-Ghaiti, gradonačelnik grada Derna, rekao je za televiziju al-Arabia da bi broj poginulih mogao da dostigne i 20.000.

Derna je bila najteže pogođena oblast, gdje su kiše izazvale pucanje brana, te dovele do bujica vode i blata koje su rušile zgade, plavile i zatrpavale područja i odnosile ljude u more.

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Peteri Talas rekao je novinarima u četvrtak u Ženevi da je "većina ljudskih žrtava" mogla da se izbjegne da je Libija imala funkcionalnu meteorološku službu.

"Da su oni bili meteorološka služba koja normalno funkcioniše, mogli su da izdaju upozorenja", rekao je on.

Međunarodna pomoć uključuje timove iz Egipta, Alžira, Tunisa, Turske, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je u srijedu da je zbog poplava raseljeno najmanje 30.000 ljudi u Derni, kao i hiljade drugih u drugim oblastima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:03