/ - PHOTO BY DAVID THIELEN ON UNSPLASH
08/01/2024 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte u prvoj sedmici ove godine porasle više od dva odsto

Nakon što su prošle godine pale više od deset odsto, u prvoj sedmici ove godine cijene su porasle, a trgovci su najviše pratili zbivanja na Bliskom istoku koji balansira na ivici regionalnog rata

Cijene nafte na svjetskim tržištima u prvoj sedmici ove godine porasle su više od dva odsto, nakon što su prošle pale preko deset odsto.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 2,2 odsto na 78,76 dolara, dok je na američkom bila veća tri odsto na 73,8 dolara, prenosi SEEbiz.

Nakon što su prošle godine pale više od deset odsto, u prvoj sedmici ove godine cijene su porasle, a trgovci su najviše pratili zbivanja na Bliskom istoku koji balansira na ivici regionalnog rata.

Zbog izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze, jemenski Huti u znak podrške Palestincima ometaju u Crvenom moru plovidbu brodova povezanih s Izraelom, a Sjedinjene Američke Države (SAD) su organizovale međunarodnu koaliciju koja bi trebalo da štititi plovila.

Napetost u regiji pojačalo je i ubistvo zvaničnika palestinskog Hamasa u Libanu. U Iranu je u dvije eksplozije ubijeno više od 80 ljudi, a Teheran je najavio odgovor.

Danski brodar Maersk najavio je da do daljnjeg neće slati brodove kroz Crveno more, obavijestivši klijente o mogućim poremećajima u transportu.

Oporavak cijena “podsjeća na rizik koji sa sobom nose sve izraženije napetosti na Bliskom istoku”, kaže Tamas Varga iz PVM-a.

Nervozu na tržištima pojačali su i protesti u Libiji, koji su zaustavili proizvodnju na naftnom polju Sharara kapaciteta do 300 hiljada barela dnevno. Sharara spada među najveća naftna polja u Libiji i često je meta političkih protesta.

Podršku cijenama pružale su početkom sedmice i spekulacije da bi američka i Evropska centralna banka uskoro mogle početi da smanjuju kamatne stope kako bi podstakle ekonomski rast, što bi značilo i snažniju potražnju za naftom.

Ipak, u drugoj polovini sedmice te su nade splasnule zbog jačanja inflacije u eurozoni u decembru.

Uz to, novi podaci pokazali su da je u SAD-u u decembru broj zaposlenih porastao više nego što se očekivalo, a porasle su i plate, što bi moglo značiti da bi se inflacija, a time i kamatne stope Feda mogle zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
CIJENA NAFTARAST
27. april 2024 03:06