Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
09/05/2024 u 23:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Desetine hiljada na protestu traži ostavku Pašinijana zbog sporazuma s Azerbejdžanom

Desetine hiljada ljudi okupile su se u četvrtak u centru Jerevana tražeći ostavku jermenskog premijera Nikola Pašinijana i njegove vlade zbog sporazuma o teritoriji s rivalskim Azerbejdžanom.

Protest zbog kontroverznog sporazuma o demarkauiji granice kojim se ustupa kontrola nad četiri sela koja su bila dio Azerbejdžana tokom sovjetske ere, ali koje od 90-ih kontroliše Jermenija, predvodio je Bagrat Galstanijan, arhiepiskop Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve, prenio je Jermenski servis Radija Slobodna Evropa.

Sporazum o granici pozdravili su SAD i Evropska unija, kao i Pašinijan, koga su opozicioni političari optužili da se odrekao teritorije bez ikakvih garancija.

Obraćajući se hiljadama pristalica koji su se okupili na Trgu republike u Jerevanu, Galstanijan je dao Pašinjanu jedan sat da objavi svoju ostavku.

- Vi više nemate nikakvu moć u Republici Jermeniji - rekao je Galstanijan, koristeći istu frazu koju je Pašinijan uputio svom prethodniku, tadašnjem premijeru Seržu Sarkisjanu, koji je otišao s vlasti posle velikih uličnih protesta prije šest godina.

Kada je rok prošao bez Pašinijanove reakcije, Galstanijan je rekao da će prenoćiti na trgu i pozvao pristalice da se sjutra ponovo okupe na istom mjestu.

On je poručio pristalicama da budu strpljivi “još dva ili tri dana” dok on istražuje mogućnost opoziva Pašinijana u parlamentu.

Pašinjanovi politički saveznici i druge pristalice verbalno su napale Galstanijana tokom protesta u protekle dvije nedjelje.

Tokom sednice jermenskog parlamenta 30. aprila, provladini poslanici su označili Galstanijana kao ruskog špijuna i optužili ga da izaziva još jedan rat sa Azerbejdžanom.

Protest u Jermeniji zbog razgraničenja sa Azerbejdžanom, privedeno 100 osoba

Pašinijan je rekao da su jednostrani ustupci neophodni da bi se spriječila vojna agresija Azerbejdžana na Jermeniju. Jermenska opozicija tvrdi da on zapravo ohrabruje Baku da zahteva više teritorije od Jermenije i da u tu svrhu upotrebi silu.

Jermenija je pristala na primopredaju kao početni korak u definisanju granice između dvije rivalske zemlje Južnog Kavkaza.

Jermenija i Azerbejdžan su vodili dva rata u posljednje tri decenije oko regiona Nagorno-Karabaha, u kojem je živjelo većinsko etničko jermensko stanovništvo, ali koji je međunarodno priznat kao teritorija Azerbejdžana.

Azerbejdžan je 2020. godine vratio djelove Nagorno-Karabaha zajedno sa sedam okolnih okruga koje su jermenske snage preuzele tokom ranijeg sukoba.

Nakon što je Baku preuzeo potpunu kontrolu nad regionom kao rezultat jednodnevne vojne operacije u septembru prošle godine, skoro 100.000 etničkih Jermena pobjeglo je iz Nagornog-Karabaha u Jermeniju.  Sednicu jermenskog parlamenta 30. aprila, provladini poslanici su označili Galstanijana kao ruskog špijuna i optužili ga da izaziva još jedan rat sa Azerbejdžanom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 14:50