Redžep Tajip Erdogan / - EPA
13/04/2024 u 20:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan: Čovječanstvo da ne dopusti dalje kršenja humanitarnog prava u Gazi

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je, u pismu upućenom papi Franju, da čovječanstvo više ne bi trebalo da dozvoli kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi.

Pismo je papi Franju uručio šef Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas tokom posjete Vatikanu.

Erdogan je u pismu izrazio zadovoljstvo postepenim ubrzavanjem odnosa između Turske i Vatikana, prenose agencije.

On je naveo da Turska, uz moto humanitarne diplomatije, podržava teritorijalni integritet Ukrajine od 2014. godine, kada je došlo do ilegalne aneksije Krima, kao i da je bila i nastavlja da bude na čelu odbrane prava na život i pravednu borbu nedužnih palestinskih civila.

Erdogan je istakao da je Turska postala druga zemlja koja pruža najveću pomoć Gazi sa skoro 45 hiljada tona humanitarnih zaliha poslatih od 7. oktobra.

- Čovječanstvo, svjesno da je ubijanje zabranjeno od strane svih abrahamskih religija, više ne bi trebalo dozvoliti kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi - kazao je Erdogan.

On je u pismu naveo da bi trebalo dignuti glas protiv namjernog bombardovanja bolnica, škola, džamija i crkava, koje se ne smiju dirati čak ni u ratu.

(UŽIVO) Lavrov osudio izraelski napad u Damasku; IDF: Raspoređene dodatne trupe na Zapadnoj obali

Erdogan je poručio da nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku bez pravednog rješenja palestinsko-izraelskog pitanja.

- Neophodno je da nezavisna, suverena i geografski integrisana palestinska država nastane unutar granica iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, i da zauzme svoje mjesto u globalnom sistemu kao ravnopravan član međunarodne zajednice - naveo je Erdogan u pismu papi.

Prema njegovim riječima, svijetu je potrebna inkluzivna i racionalna politika, kao i akteri koji mogu uspostaviti dijalog sa svim stranama u svim okolnostima.

Erdogan je dodao da je to potrebno više nego ikada ranije u istoriji.

- U okviru ovog razumijevanja, odlučni smo da dalje razvijamo naš dijalog i saradnju sa Vatikanom u cilju širenja kulture miroljubive koegzistencije i međusobnog razumijevanja, zasnovane na našim zajedničkim ljudskim vrijednostima i našem cilju da služimo svjetskom miru - poručio je Erdogan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:32