/ - Evropska unija
29/11/2023 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU odobrila i četvrtu tranšu pomoći za oporavak Italije od posledica pandemije

„Italijanske vlasti su pružile detaljne i potpune dokaze o postizanju 28 faza i ciljeva“ povezanih sa isplatom ove tranše, navodi Komisija u saopštenju

Evropska komisija je u utorak odobrila isplatu 16,5 milijardi eura - četvrte tranše njenog plana pomoći za ekonomski oporavak Italije od posledica pandemije kovida-19, ocijenivši da su ciljevi u pogledu reformi i investicija ispunjeni.

„Italijanske vlasti su pružile detaljne i potpune dokaze o postizanju 28 faza i ciljeva“ povezanih sa isplatom ove tranše, navodi Komisija u saopštenju.

Do kraja ove godine „Italija će biti jedina država članica Evropske unije koja je primila uplatu četvrte tranše“, pozdravila je odluku šefica italijanske vlade Đorđa Meloni na Fejsbuku.

Glavne investicije obuhvaćene ovom tranšom su za digitalizaciju, razvoj svemirske industrije, zeleni vodonik, transport, istraživanje, obrazovanje i socijalnu politiku, detaljno je navela ona.

Zauzvrat, Italija se obavezala na sprovođenje reformi da „javnu upravu učini jednostavnijom i efikasnijom“ i „pravosudni sistem efikasnijim“, navodi Evropska komisija.

Kada bude isplaćena četvrta tranša, Italija će imati u džepu 101,9 milijardi eura, ili više od polovine ukupnih sredstava plana.

Komisija je u petak objavila da se složila s povećanjem iznosa zajmova i grantova odobrenih Rimu za oživljavanje ekonomije posle pandemije kovida-19.

Prvi korisnik evropskog plana oporavka, Italija će inkasirati 194,4 milijarde eura do 2026. godine, ili 2,8 milijardi više od očekivanog.

Ultrakonzervativna vlada Meloni pozvala je;u avgustu na jačanje privredne aktivnosti, posebno navodeći visoku inflaciju zbog rata u Ukrajini. Takođe je ponovo pregovarala s Briselom o nizu ciljeva koje treba postići.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 11:16