/ -FOTO: ALAMY
01/11/2022 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropljanima svanulo: Oktobar neobično topao, pa štede grijanje

Posle leta obeleženog toplotnim talasima, u Evropi vladaju neobično visoke temperature čak i na početku jeseni, što je znak ubrzavanja klimatskih promjena

Jutarnje temperature koje su dostizale 30 stepeni Celzijusovih u Španiji tokom oktobra možda su obradovale turiste, ali izazivaju zabrinutost među naučnicima.

Živa se podiže daleko iznad normale širom Evrope, od Španije do Švedske.

Posle ljeta obilježenog toplotnim talasima, u Evropi vladaju neobično visoke temperature čak i na početku jeseni, što je znak ubrzavanja klimatskih promjena.

- Mjesec se još nije završio, ali već možemo gotovo sa sigurnošću reći da će to biti najtopliji mjesec u Španiji od 1961, kada je počelo prikupljanje podataka - rekao je Ruben del Kampo iz španske meteorološke službe Aemet.

Kako je kazao, ako se uzmu u obzir istorijski podaci, ovaj oktobar u Španiji najtopliji u poslednjih sto godina.

 - Jedan, dva dana iznad 30 stepeni je normalno za Španiju. Ali toliko dana, ne. To su ljetnje temperature, a mi smo već ušli u jesen - kazao je Del Kampo.

U petak ujutru, ljetovalište San Sebastijan zabeležilo je temperaturu od 30,3 stepeni Celzijusa u 8.30 sati ujutru, daleko iznad sezonskog prosjeka.

image
-FOTO: ALAMY

Poslednjih dana u Baskiji, u kojoj se nalazi San Sebastijan, izbili su požari pa su vlasti zabranile roštiljanje i vatromete.

Neuobičajeni toplotni talas donio je i novu riječ u španski jezik – „verono”, spoj reči verano (ljeto) i otono (jesen).

Del Kampo je rekao da se u poslednjih deset godina događa „značajno ubrzanje” klimatskih promjena i sve jača dezertifikacija zemlje.

Valensija i Saragosa su među među deset evropskih gradova koji su najviše pogođeni globalnim zagrijavanjem, pokazuju podaci iz poslednjih 12 mjeseci.

Susjedna Francuska je kao i Španija zabilježila topliji oktobar od proseka. A toplo je i daleko na sjeveru, u Švedskoj, gdje je u petak u južnom gradu Kristianstadu izmjereno rekordnih 19,5 stepeni.

 - To je najveća temperatura ikad zabilježena u Švedskoj ovako kasno- rekao je Erik Hojgard-Olsen, meteorolog Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta (SMHI).

Na jugozapadu Francuske, koja je ljetos bila pogođena velikim šumskim požarima, Meteo Frans je objavio u petak da su se temperature približile blizu 30 stepeni.

U Belgiji, glavni grad Brisel, zabilježio je maksimalnu temperaturu od 24 stepena, punih 10 stepeni više od uobičajenog za kraj oktobra.

Britanski Met Ofis objavio je u srijedu da je London uživao na toplih 20,5 stupnjeva Celzijusa, što je bliže temperaturama kakve vladaju krajem avgusta, a ne krajem oktobra.

Topli fronta s jugozapada kontinenta zahvatio je i Njemačku koja uživa u temperaturama koje više odgovaraju ljetu nego početku novembra.

- Teško je vjerovati da je kraj oktobra jer je u velikim djelovima Evrope i sjeverne Afrike neuobičajeno toplo -  objavila je u petak na Tviteru Svjetska meteorološka organizacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:52