Ilustracija / - IZVOR: EPA-EFE (STEPHANIE LECOCQ)
08/12/2023 u 15:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska unija će pozvati sve države Zapadnog Balkana da uvedu sankcije Rusiji

Šefovi država i vlada članica EU u srijedu će se sastati sa kolegama iz šest zemalja regiona na redovnom godišnjem samitu EU - Zapadni Balkan

Evropska unija će, na zajedničkom samitu naredne sedmice, od država Zapadnog Balkana jasno zatražiti da se u potpunosti usaglase sa politikom sankcija protiv Rusije.

U nacrtu deklaracije, koja će biti usvojena na kraju samita, navodi se da je usklađivanje sa politikama EU jasan znak strateške orijentacije partnera, sada više nego ikada, u svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i drugih bezbjednosnih izazova.

Šefovi država i vlada članica EU u srijedu će se sastati sa kolegama iz šest zemalja regiona na redovnom godišnjem samitu EU - Zapadni Balkan.

U nacrtu deklaracije, u koji je uvid imao Radio Slobodna Evropa, navodi se da zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrijednosti i zajedničku odgovornost.

- Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere Unije, i da djeluju u skladu sa tim, stoji u nacrtu deklaracije, prenosi Mina biznis.

U tekstu će se pohvaliti partneri sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i podstaći „oni koji to još nijesu učinili“ da slijede njihov primjer.

- Takođe podstičemo unapređenje sprovođenja restriktivnih mjera i sprečavanje njihovog zaobilaženja, navodi se u završnoj deklaraciji.

Sa tim dokumentom treba da se saglase i učesnici samita iz regiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. februar 2024 08:34