Fajon u posjeti Egiptu i Jordanu / Foto: Facebook
25/11/2023 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fajon: Rješenje dvije države sa priznanjem Palestine

Potreban nam je trajni prekid vatre i potreban nam je konkretan mirovni plan sa konkretnim krajnjim ciljem – a to je rješenje dvije države sa priznanjem Palestine, kazala je slovenačka ministarka spoljnih poslova

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon podržala je rješenje o dvije države i pozvala na korake ka trajnom miru na Bliskom istoku, tokom dvodevne posjete Egiptu i Jordanu sa portugalskim kolegom Žozeom Gomešom Kravinjom.

"Potreban nam je trajni prekid vatre i potreban nam je konkretan mirovni plan sa konkretnim krajnjim ciljem – a to je rješenje dvije države sa priznanjem Palestine. Ali put do toga je dug i kompleksan, zato treba da razgovaramo, da slušamo jedni druge", rekla je ona poslije razgovora sa ministrom spoljnih poslova Amana Amanom Safadijem. Prema njenim riječima, Slovenija želi da bude dio ovih razgovora i spremna je da se angažuje na obezbjeđivanju dugotrajnog mira u regionu, kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN u 2024-2025, prenosi agencija STA.

"Postoji mnogo dobrih ideja, ali je prioritet trajni prekid vatre i hitna humanitarnu pomoć", navela je slovenačka ministarka.

Nakon Amana, Fajon i Kravinjo razgovarali su u Kairu sa predsjednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem i ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem. Fajon je podvukla potrebu za političkim rješenjem sukoba i trajnim prekidom vatre u Gazi. Ona je zahvalila Egiptu na pomoći koju je pružio ljudima u Gazi i na posredovanju u trenutnom prekidu vatre. Fajon i Kravinjo su se u petak sastali sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Eli Koenom, predsjednikom Isakom Herzogom i porodicama izraelskih talaca prije odlaska u Ramalu na Zapadnoj obali i sastanka sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom al Malikijem i premijerom Mohamedom Štajeom, prenosi Tanjug.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:26