Ilustracija / - PEXELS
23/02/2024 u 23:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Florida donijela zakon o zabrani društvenih mreža djeci

Pristalice su rekle da će zakon štititi djecu od štetnih uticaja društvenih medija poput anksioznosti, depresije i drugih mentalnih bolesti te da će biti na dobrobit onima koje takve platforme koriste prekomjerno

Parlament Floride pod republikanskom kontrolom donio je zakon o zabrani društvenih medija djeci, potez za koji pristalice tvrde da će zaštititi maloljetnike od onlajn rizika za njihovo mentalno zdravlje.

Mjera, koja sada ide na potpis republikanskom guverneru Ronu DeSantisu, zahtijeva od društvenih mreža da ukinu naloge svih ispod 17 godina.

Poslanički dom je zakon usvojio sa 108 glasova za i sedam protiv, nekoliko sati nakon što je Senat dao svoje konačno odobrenje, prenosi N1.

DeSantis, koji nije otkrio hoće li potpisati mjeru, prošlog mjeseca je izrazio zabrinutost o potencijalnom kršenju prava na privatnost.

Pristalice su rekle da će zakon štititi djecu od štetnih uticaja društvenih medija poput anksioznosti, depresije i drugih mentalnih bolesti te da će biti na dobrobit onima koje takve platforme koriste prekomjerno.

Kritičari kažu da zakon krši prvi amandman američkog ustava koji garantuje slobodu govora i da bi roditelji, a ne vlada, trebalo da donose takve odluke.

Država Juta je u martu 2023. postala prva savezna američka država koja je usvojila zakone o regulaciji dječjeg pristupa društvenim mrežama, a uskoro su mu se pridružili Arkanzas, Luizijana, Ohajo i Teksas, prema analizi pripremljenoj uoči donošenja zakona na Floridi. Analiza kaže da i brojne druge savezne države razmišljaju o sličnim regulativama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:18