Savjet Evrope / - FOTO: SHUTTERSTOCK/ALEXANDROS MICHAILIDIS
04/05/2024 u 17:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Francuska i Njemačka se spremaju da blokiraju glasanje o članstvu Kosova u SE

Predsjednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Savjeta Evrope, uključujući Njemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju Kosova u Savjet Evrope (SE) u maju.

- Trenutno se neke članice Savjeta Evrope, uključujući Njemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku Parlamentarne skupštine (PSE) iz aprila, napisao je Knaus na mreži X.

Knaus dodaje da je ovo uslijedilo nakon kampanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu Kosova, kao i opredijeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal".

Makron je u nedavnom telefonskom razgovoru sa premijerom Aljbinom Kurtijem istakao da, u kontekstu zahtijeva Prištine za članstvo u SE, Pariz veliki značaj pridaje napretku u uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO), dok je njemački kancelar Olaf Šolc u razgovoru sa Kurtijem istakao značaj konkretnih koraka Prištine ka uspostavljanju ZSO i u kontekstu podnošenja zahtjeva za članstvo u SE.

Osmani: Članstvom u Savjetu Evrope porodice nestalih moći će da tuže Srbiju

Formiranje ZSO je, inače, obaveza Prištine po Briselskom sporazumu, ali Priština već 11 godina odbija da je sprovede.

Parlamentarna skupština SE je 16. aprila usvojila preporuku da Priština postane članica Savjeta Evrope, a konačnu odluku donosi Komitet ministara, čiji bi sastanak trebalo da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Izvjestilac za prijem Kosova, grčka poslanica Dora Bakojani preporučila je prijem Prištine, iako je ispunjen samo jedan od tri uslova koja je prvobitno zahtijevala, a to je povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani i to osam godina nakon što je ustavni sud u Prištini presudio da zemljište mora biti upisano u katastar kao imovina manastira.

Druga dva uslova - formiranje ZSO i rješavanje pitanja eksproprijacije zemljišta u opštinama gdje žive uglavnom Srbi - Priština nije ispunila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 04:11