Ilustracija / - HRA
28/02/2024 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gana usvojila predlog zakon kojim je predstavljanje kao LGBT nezakonito

Predlog zakona predlaže zatvorsku kaznu do 10 godina za sve koji su uključeni u kampanje zagovaranja LGBT usmjerene na djecu

Parlament Gane danas je usvojio predlog zakona kojim se smatra nezakonitim da se neko predstavlja kao član LGBTQ zajednice, a propisana kazna za to djelo ide do tri godine zatvora. Ovaj zakon takođe podrazumijeva zatvorsku kaznu od pet godina za formiranje ili finansiranje LGBT grupa, prenosi Bi-Bi-Si.

Zakon, koji su podržale glavne političke stranke Gane, stupiće na snagu samo ako ga predsjednik Nana Akufo-Ado potpiše, a on je prethodno saopštio da će to učiniti ako je to želja većine Ganaca. Predlog zakona predlaže zatvorsku kaznu do 10 godina za sve koji su uključeni u kampanje zagovaranja LGBT usmjerene na djecu, a takođe podstiče javnost da prijavi članove te zajednice vlastima radi „neophodne akcije”.

Poslanici su rekli da je nacrt zakona sastavljen kao odgovor na otvaranje prvog LGBTQ društvenog centra u Gani u glavnom gradu Akri u januaru 2021. Policija je zatvorila centar nakon javnih protesta i pritiska vjerskih tijela i tradicionalnih vođa u pretežno hrišćanskoj naciji.

U to vrijeme, Hrišćanski savjet Gane i Pentekostalni i harizmatski savjet Gane su u zajedničkoj izjavi rekli da je LGBTQ „stran ganskoj kulturi i porodičnom sistemu vrijednosti i, kao takav, građani ove nacije to ne mogu da prihvate”, prenose agencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:05