Samit G7 / FOTO: N1
19/04/2024 u 22:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grupa G7 pozvala Izrael na poštovanje međunarodnog prava

Države članice grupe G7 pozvale su danas Izrael na poštovanje međunarodnog prava i tretiranje Palestinaca na human i dostojanstven način.

Ministri vanjskih poslova država G7 naveli su, u zajedničkom saopštenju, da je potrebno temeljno i transparentno istražiti vjerodostojne optužbe o zločinima i osigurati odgovornost za bilo kakve zloupotrebe ili kršenja prava.

- Izrael mora djelovati u skladu s obavezama prema međunarodnom pravu i tretirati ljude na human i dostojanstven način - kaže se u saopštenju, prenose agencije.

Oni su ponovili protivljenje planiranoj izraelskoj vojnoj operaciji u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, za koju su kazali da bi imala katastrofalne posljedice po civilno stanovništvo.

U saopštenju ministara vanjskih poslova grupe G7, poziva se na zaštitu civila u Gazi i rješavanje njihovih humanitarnih potreba.

- Duboko smo zabrinuti zbog internog raseljavanja unutar Gaze i rizika od prisilnog raseljavanja iz Gaze - dodaje se u saopštenju.

G7 je međuvladin politički i ekonomski forum koji se sastoji od Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i Evropske unije (EU) kao neslužbene članice.

Anonimus tvrdi da su hakovali računare izraelske vojske, objaviće podatke

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:14