/ - SCOTT GRAHAM/UNSPLASH
01/05/2024 u 19:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gruzija: Parlament usvojio sporni zakon o „stranim agentima“

Poslanici gruzijskog parlamenta usvojili su danas većinom glasova predlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u drugom čitanju, a prenos je emitovan na sajtu zakonodavnog tijela.

- Predlog zakona usvojen je u drugom čitanju, a 83 poslanika su glasala za, 23 su bili protiv - saopštio je predsjednik parlamenta Šalva Papuašvili, prenosi Gruzija tudej, prenosi Nova.rs.

Nacrt zakona o stranim agentima Skupština Gruzije je usvojila u prvom čitanju 17. aprila, sa 83 glasa zbog čega su u Tbilisiju nastavljeni protesti opozicije, koja je tražila povlačenje akta zbog, kako su naveli, sličnosti sa ruskim zakonom o stranim agentima.

Prema utvrđenim procedurama, dokument mora biti razmatran na odboru i na plenarnom sastanku u trećem čitanju.

Zakon o “stranim agentima“ opozicija i zapadne vlade su osudili kao autokratski, a on podrazumijeva da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao „agenti“ koji zavise od stranog uticaja.

U ponedeljak je Odbor za pravna pitanja parlamenta Gruzije usvojio predlog zakona u drugom čitanju, nakon desetočasovne rasprave predstavnika vladajuće partije Gruzijski san – Demokratska Gruzija i opozicije.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili ranije je izjavila, ako parlament usvoji zakon u konačnom čitanju, ona će staviti veto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:30