Američki Kongres / - EPA
24/05/2024 u 18:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gruzija poručila Vašingtonu: Ne prodajemo se za vaše vize

Gruzija neće trgovati svojim suverenitetom, a nikakve sankcije neće natjerati vlasti da rade protiv svoje zemlje, saopštila je danas vladajuća partija Gruzijski san Demokratska Gruzija.

Izvršni sekretar partije i šef poslaničke grupe Mamuka Mdinaradze rekao je da "komično" izgleda izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o uvođenju sankcija gruzijskim političarima, uključujući i poslanike koji su izglasali zakon o stranim agentima.

Mdinaradze je napomenuo i da se "nezavisnost zemlje ne prodaje ni za kakve vize", prenosi Tass.

SAD su uvele nova vizna ograničenja za pojedine građane Gruzije i revidiraju bilateralnu saradnju sa tom zemljom zbog toga što je gruzijski parlament ovoga mjeseca usvojio zakon o stranim agentima, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je, u saopštenju izdatom u četvrtak, objavljujući mjere prema Gruziji, naveo da taj zakon "guši slobodu udruživanja i govora" i ometa rad nezavisnih medija, prenosi Rojters.

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o stranim agentima

Prema njegovim riječima, politika viznog ograničenja biće primenjivana na pojedince koji su "odgovorni ili su saučesnici u potkopavanju demokratije u Gruziji", kao i na članove njihovih porodica.

Zakon o stranim agentima izazvao je velike proteste u Gruziji pošto dio građana i opozicija smatraju da je autoritaran.

Gruzijska vladajuca stranka Gruzijski san tvrdi da je donošenje zakona bilo neophodno kako bi se obezbijedila transparentnost u stranom finansiranju nevladinih organizacija i kako bi se zaštitio suverenitet Gruzije.

Zakonom je predviđeno da organizacije u Gruziji koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao "strani agenti" ili će se, u suprotnom, suočiti sa novčanim kaznama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 04:11