/ - Фото: Архива
02/11/2023 u 21:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš poziva na ujedinjen i globalan odgovor na opasnosti od vještačke inteligencije

Gutereš je ocijenio da principi upravljanja vještačkom inteligencijom „treba da budu zasnovani na Povelji Ujedinjenih nacija i Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima“

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas na „ujedinjeni, trajan i globalni“ odgovor na rizike vezane za brzometni razvoj vještačke inteligencije.

Prvi Samit o bezbjednosti veštačke inteligencije danas je završen, a simbolično je priređen na seoskom imanju „Blečli park“, sjeverno od Londona, gdje je tokom Drugog svjetskog rata bilo sedište savezničkih operacija za dešifrovanje njemačkih komunikacija.

U fokusu tog dvodnevnog skupa je bila najsavremenija, „granična“ vještačka inteligencija, za koju neki naučnici upozoravaju da bi mogla da ugrozi opstanak čovječanstva.

Gutereš je ocijenio da principi upravljanja vještačkom inteligencijom „treba da budu zasnovani na Povelji Ujedinjenih nacija i Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima“.

Stotinjak stručnjaka, šefova firmi i političkih lidera su dva dana razmatrali opasnosti od naglog, eksponencijalng razvoja vještačke inteligencije. Među njima su bili predsjedica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, potpredsjednica SAD Kamala Haris i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Već u srijedu, na početku skupa, svetske sile Kina, SAD i EU su se složile o postojanju „podijeljene odgovornosti“ za rizik od upotrebe vještačke inteligencije, a britanski premijer Riši Sunak je saopštenje iz Blečlija o tome ocijenio kao „istorijsko“.

Zatvarajući samit on je danas najavio sporazum država i kompanija „da rade zajedno na bezbjednosti novih modela vještačke inteligencije i njihovog lansiranja“.

Ti modeli vještačke inteligencije bi se mogli testirati i procjenjivati u institutima za istraživanje koje su Velika Britanija i SAD navele da žele da formiraju.

Britanski premijer je ocijenio da će „uspjesi“ ovog samita „pomjeriti vagu“ u prilog čovječanstva jer pokazuju da postoje i politička volja i spsobnost da se kontroliše ta tehnologija i osigura dugoročna dobrobit od nje.

Navodeći riječi fizičara Stivena Hokinga koji je ocijenio da bi vještačka inteligencija mogla biti „najbolja ili najgora stvar koja se dogodila čovječanstvu“, Riši Sunak je rekao da je uvjeren da „može biti na dobro“ ako se nastavi saradnja koja je počela.

Učesnici su se složili da kanadskom istraživaču Jošui Bengiju, uticajnoj ličnosti iz tog sektora i dobitnika nagrade Turing 2019. godine, povjere da izradi prvi izvještaj o „stanju nauke“.

On treba da napravi naučnu procjenu postojećih istraživanja i rizika i mogućnosti vještačke inteligencije, a zatim da utvrdi prioritete da rasvijetli buduće radove o bezbjednosti te vrhunske tehnologije.

Kina čije prisustvo je izazvalo nelagodnost zbog geopolotičkih tenzija i strahovanja o tehnološkoj špijunaži, nije bila pozvana na drugi dan razgovora, vođenih u užem formatu.

Pred „malom grupom visokih predstavnika vlada koje dijele iste ideje“ kao što su Francuska, Kanada i Japan, potpresjednica SAD Kamala Haris istakla je napore SAD da „uspostave norme i sredstva“ kojima bi mogli da se razlikuju autentični digitalni sadržaji koje proizvodi država, od sadržaja koje proizvodi ili manipuliše vještačka inteligencija, saopštila je Bijela kuća.

Nekoliko mjeseci do izbora kao što su američki predsjednički izbori i britanski, proizvodi vještačke inteligencije izazivaju strahovanja o širenju lažnih sadržaja onlajn, i sve vjerodostojnijih usavršenih montaža (deepfake).

Te tehnologije koje mogu da na jednostavan zahtjev za nekoliko sekundi proizvedu tekst, zvuk, slike, video, kao robot za konverzaciju firme ChatGPT, postigle su eksponencijalni napredak poslednjih godina, a naredne generacije vještačke inteligecije će se pojaviti do ljeta.

Taj razvoj izaziva ogromne nade za medicinu ili obrazovanje, ali bi mogao da omogući i da se destabilizuju društva, ili da omoguće ilegalnu proizvodnju oružja koja izmiče kontroli, upozorila je britanska vlada.

Samit se danas podudario sa objaljivanjem nove „pjesme Bitlsa“ koja je proizvod veštačke inteligencije, uz sintetizovan glas ubijenog Džona Lenona (1940-1980).

Dva naredna međunarodna samita nastaviće rasprave o bezbjednosti vještačke inteligencije: najpre virtuelni skup u južnoj Koreji za šest mjeseci i zatim uz lično prisustvo u Parizu za godinu dana.

Među velikim šefovima u Blečli parku bio je Ilon Mask, šef kompanije X i suosnivač OpenAI, koji je ocenio da vještačka inteligencija predstavlja „jednu od najvećih prijetnji“ čovječanstvu.

On treba večeras o tome da razgovara sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Londonu, a kasnije će taj razgovor objaviti na svojoj platformi X.

Organizovanje tog razgovora izazvalo je kritike pošto je Mask optužen da je podržavao dezinformacije na platformi Xod kada ju je kupio i preuzeo prije godinu dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:19