Antonio Gutereš / - EPA
11/03/2024 u 19:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gutereš pozvao na primirje u Gazi i Sudanu uoči Ramazana

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na primirje u ratu između Izraela i Hamasa i u konfliktu u Sudanu uoči mjeseca Ramazana, prenose agencije.

Gutereš je pozvao i na oslobođenje taoca od strane Hamasa i uklanjanje "svih prepreka kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći u potrebnoj brzini i količini" u Gazi gdje je, kako je upozorio UN, četvrtina populaciju u riziku od gladi.

- Međunarodno humanitarno pravo se raspada - kazao je Gutereš i upozorio da bi najavljeni napad Izraela na Rafah bacio ljude Gaze u još dublji krug pakla.

Dok hiljade muslimana ulaze u kompleks džamije Al Aksa u Starom gradu u Jerusalimu da bi se molili prve noći svetog mjeseca Ramazana pripadnici izraelske granične policije napadaju vjernike pendrecima na ulazu u sveto mjesto Haram al Šarif, kod Jevreja poznato kao Brda hrama.

- Tim povodom izraelska policija je saopštila da radi na „omogućavanju slobode bogosluženja na Brdu hrama, istovremeno osiguravajući bezbjednost, u skladu sa uputstvima političkog rukovodstva - prenosi Tajms of Izrael.

Premijer Benjamin Netanijahu obećao je prošle nedjelje da će broj vjernika kojima je dozvoljeno da se mole na Brdu hrama u prvoj nedjelji Ramazana biti isti kao i prethodnih godina i da neće biti uvedena nikakva ograničenja za izraelske Arape, poništavajući prethodnu odluku ultranacionalističkog ministra za nacionalnu bezbjednost Itamara Ben Gvira, u čijoj nadležnosti je izraelska policija. 

Većina arapskog stanovništva Jerusalima, međutim, nema izraelsko državljanstvo i stoga može biti podložna strožim ograničenjima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 08:57